Videospeler inladen...

Nieuwe aardschok bij Lombok in Indonesië: "Mensen durven nauwelijks binnenshuis te zijn"

Het Indonesische eiland Lombok is opnieuw getroffen door een aardschok, met een kracht van minstens 5,9. Die voelde "even hevig als de beving van zondag", maar wellicht zijn er niet veel nieuwe slachtoffers. "Mensen durven immers nauwelijks binnenshuis te zijn", zegt correspondent in Indonesië Michel Maas. "Ze brengen zich niet in gevaar door in gammele gebouwen te gaan zitten." 

Het Indonesische eiland Lombok werd zondag nog getroffen door een aardbeving met een magnitude van 6,9. Over het dodental bestond lange tijd veel onduidelijkheid, maar volgens de overheid is er intussen sprake van meer dan 300 doden. Er zijn ook tienduizenden mensen dakloos. 

De naschok deed zich voor op het noordwesten van het eiland, in hetzelfde gebied als die van zondag (zie kaartje onderaan artikel). Het seismologisch instituut van Indonesië registreerde een kracht van 6,2, de Amerikanase tegenhanger registreerde 5,9. Er is geen gevaar voor een tsunami.

Trauma

"Mensen zijn nog altijd getraumatiseerd", zegt Sutopo Purwo Nugroho van het Indonesische agentschap dat tussenkomt bij rampen. "Mensen liepen uit hun huis toen ze de sterke schok voelden. Sommige gebouwen zijn verder beschadigd door deze aardbeving."

Mensen durven nauwelijks binnenshuis te zijn

Correspondent Michel Maas in Indonesië

Het lijkt er wel op dat deze nieuwe aardschok weinig nieuwe slachtoffers heeft gemaakt. Mensen zijn doodsbang voor nieuwe bevingen, bevestigt correspont in Indonesië Michel Maas. "Ze durven nauwelijks binnenshuis te zijn. Ze brengen zich niet in gevaar door in gammele gebouwen te gaan zitten."

Ondertussen dreigt er een humanitaire crisis op het eiland. Tienduizenden mensen zijn dakloos en hebben dringend nood aan proper water, voedsel, medicijnen en onderdak. Ongeveer driekwart van het landelijke noorden van Lombok zit sinds zondag zonder elektriciteit. Niet alle gebieden zijn even bereikbaar voor reddingswerkers omdat bruggen en wegen weggevaagd zijn door de ramp. Duizenden toeristen hebben het eiland al verlaten uit vrees voor naschokken. 

Het ganse huis trilde, de poort begon te trillen, de muren trilden

Hendrik Willaert vanop Bali

Ook op het nabijgelegen eiland Bali was de schok opnieuw te voelen. Hendrik Willaert getuigt dat de aardschok daar "even hevig" aanvoelde als de aardbeving van zondag. "Het ganse huis trilde, de poort begon te trillen, de muren trilden", zegt hij aan VRT NWS. "De kinderen zijn naar buiten gelopen, ikzelf ook. Het was net als zondag."

Het is de derde keer in één week tijd dat het gebied getroffen wordt door een zware aardbeving. "Ik heb momenteel geen idee van de schade. Ik ben nog niet uit mijn tuin geweest", zegt hij. "Mijn vrouw, die van Bali is, en meer ervaring heeft met aardbevingen, vond het ook schrikwekkend."

"Gelatenheid"

Ook voor Stefaan Vandenberghe, een andere Vlaming op Bali, was de schok "heel zwaar voelbaar". Hij bevindt zich op zo'n 100 kilometer van het epicentrum. Voor de inwoners treedt er een "gewoonte-effect" op, is zijn indruk; mensen reageren niet meer in paniek, maar eerder gelaten.

Gisteren was Vandenberghe op Lombok, om de schade van de vorige schokken in te schatten. Op sommige plekken was tot 80% van de gebouwen serieus beschadigd, en, zegt Vandenberghe in "De ochtend" op Radio 1, "het zou wel eens goed kunnen dat die nu helemaal ingezakt zijn. In de rand van het rampgebied waren nog mensen, ze sliepen onder shelters en durfden nergens meer naar binnen. Meer naar het epicentrum was het een totale ravage; daar was niemand meer."

Dorpen liggen in puin; er staan geen twee stenen meer op elkaar

In het rampgebied op Lombok zag Vandenberghe enkel "politiemensen die plunderingen proberen te voorkomen en vooral lokale hulpverleners. Ongelooflijk hoe de lokale gemeenschap zich aan het organiseren is om te helpen in de rampzone."

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen