Videospeler inladen...

Noodweer in Zuid-Frankrijk: Duitse eigenaars overstroomde camping in voorhechtenis

In Zuid-Frankrijk zijn verschillende vakantiegangers in de problemen gekomen door noodweer en overstromingen. In het departement Gard, in het zuidoosten, zijn enkele campings geëvacueerd. Eén Duitse toerist is vermist. Twee Duitse eigenaars van een camping zijn door de Franse politie in voorhechtenis genomen. 

[OPROEP: Bent u in Zuid-Frankrijk en bent u getroffen door het noodweer? Indien u ons uw verhaal wil vertellen, dan kan u uw contactgegevens mailen naar oproep@vrtnws.be. Ook foto's en filmpjes zijn welkom.]

In de valleien van de Ardèche en de Cèze heeft het de voorbije nacht aanhoudend hevig geregend. Beide rivieren zijn op verschillende plaatsen buiten hun oevers getreden.

Vanmiddag kwamen verschillende kampeerders in de problemen, vooral op campings in Aiguèze en Saint-Julien-de-Peyrolas. In dat laatste dorp, in het noorden van het departement Gard, is een Duitse man van 70 jaar vermist, die een vakantiekamp begeleidde. Volgens de plaatselijke gendarmerie had hij in zijn caravan beschutting gezocht voor het water van de Ardèche.  Maar de caravan werd meegesleurd en leeg teruggevonden. 

De twee Duitse eigenaars van de camping zijn door de politie in voorhechtenis genomen. Ze worden beschuldigd van "onvrijwillige verwondingen en het in gevaar brengen van het leven van anderen" nadat 126 jongeren geëvacueerd moesten worden van hun camping. De camping lag naast een rivier in overstromingsgebied waardoor de eigenaars geen vergunning hadden gekregen van de lokale autoriteiten. 

Ook twee andere campings werden ontruimd. In totaal werden een 160-tal mensen geëvacueerd. Bij de reddingsactie werden meer dan 250 brandweermensen ingezet en vier helikopters.

AFP or licensors

Overal in het departement Gard, maar ook elders in het zuidoosten van Frankrijk, veroorzaakt de hevige regen overlast. Verschillende wegen zijn geblokkeerd door het water, en er waren stroomonderbrekingen.

AFP or licensors

Volgens de Franse tv-zender BFMTV en de regionale krant Midi Libre werd ook gezocht naar 18 kanovaarders die vertrokken waren voor een afvaart van de Ardèche, maar van wie niets was vernomen. Maar dat bericht lijkt te berusten op een misverstand en wordt nu door de brandweer afgedaan als nepnieuws.

Meest gelezen