In het dieprode gebied in het noordwesten van Lombok is het oppervlak 25 cm omhoog gekomen.
NASA/JPL-Caltech/Copernicus/ESA

Noordwesten van Lombok is 25 cm omhoog gekomen door aardbeving

Het grondoppervlak in het noordwesten van het Indonesische eiland Lombok is tot 25 centimeter omhoog gekomen door de aardbeving van 5 augustus. Dat zeggen wetenschappers van de NASA. Die hebben een kaart van de vervorming van de bodem gemaakt op basis van satellietbeelden. 

Het dieprode gebied in het noordwesten is 25 cm omhooggekomen, het meer oranje gebied 15 cm. De rest van het eiland is enigszins verzakt, vooral in het donkerder blauwe stuk ten zuiden van het rode gebied is dat het geval. De witte vlekken op het eiland zijn stukken waar de radar geen metingen kon verrichten omdat de bossen er te dicht zijn.
NASA/JPL-Caltech/Copernicus/ESA

Het zijn onderzoekers van Caltech's Advanced Rapid Imaging and Analysis project (ARIA) van de NASA die een kaart hebben opgesteld van de vervorming van de bodem op het eiland Lombok na de dodelijke aardbeving met een kracht van 6,9 op 5 augustus. 

De kleuren op de kaart tonen in welke mate het oppervlak zich permanent verplaatst heeft, iets wat bijna volledig te wijten is aan de aardbeving, zo zeggen de onderzoekers in een mededeling. De kaart is opgesteld op basis van satellietbeelden die genomen zijn op 30 juli, voor de aardbeving, en op 5 augustus, na de aardbeving. 

Op basis van het patroon van de vervorming van het oppervlak, hebben de onderzoekers vastgesteld dat de aarde verschoven is aan een breuk onder het noordwestelijk deel van het eiland. Die verschuiving heeft een opheffing van het oppervlak veroorzaakt met wel 25 cm in het uiterste noordwesten. Rond dat gebied is er een stuk waar het oppervlak minder naar omhoog gekomen is, met zo'n 15 cm, en ten zuiden van de opheffing is er dan weer een gebied flink verzakt. In de rest van het eiland is het oppervlak enkele centimeters gedaald.

De kaart van de vervorming van de bodem is opgesteld op basis van gegevens van de synthetic aperture radar (SAR) van de Copernicus Sentinel-1A en -1B satellieten van het European Space Agency. 

Meest gelezen