Opschudding rond tonnen groenten die gedumpt werden op Brechtse Heide

In Brecht komt er veel reactie op de Veiling van Hoogstraten. Die heeft op een wei op de Brechtse Heide tonnen groenten, die perfect in orde waren, gedumpt.

Warme zomer

Dat er zoveel overschot is, is te wijten aan het mooie weer van de voorbije weken. "Door het warme weer is er een gigantisch overaanbod van bepaalde groenten. De prijzen zijn dus ook laag. Daarom is besloten om de groenten uit de handel te nemen. Normaal worden de overschotten eerst uitgedeeld aan voedselbanken. Maar dit jaar zijn de overschotten gewoon té groot", klinkt het bij de veiling van Hoogstraten.

Verontwaardigende reacties

Op de Facebookpagina van Radio 2 reageren veel mensen geschokt. "Als alleenstaande mama zou ik er heel blij mee geweest zijn", zegt Marjan van Rompaey.  "Dit is de manier waarop de westerse economie met voedsel­overschotten omgaat... dit is om op te spugen", reageert Chris Hermans.

Burgemeester niet blij

De burgemeester van Brecht, Luc Aerts, is niet blij met de situatie. Hij overwoog om een klacht in te dienen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. "Er is gebleken dat de veiling van Hoogstraten beschikt over een grondstof­verklaring. Dat wil zeggen dat ze de groenten mogen gebruiken als meststof. Maar de voorwaarde was wel dat ze meteen in de grond ingewerkt moesten worden en dat was niet het geval." Op de vraag of de groenten niet uitgedeeld konden worden aan mensen die het wat minder breed hebben reageert de burgemeester ook. "Dat is geen gemeentelijke materie. We zullen ons als samenleving moeten afvragen hoe we in de toekomst omgaan met voedselproductie."

Meest gelezen