Videospeler inladen...

Schuldige moord op Belgische para's vraagt na vrijlating asiel aan in België

De Rwandees Bernard Ntuyahaga, die in 2007 door het hof van assisen tot 20 jaar cel veroordeeld werd voor zijn aandeel in de moord op tien Belgische para's in Kigali in 1994, heeft zijn celstraf volledig uitgezeten en heeft na zijn vrijlating uit de gevangenis in België asiel aangevraagd. Dat bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) donderdag op Twitter. Ntuyahaga zit nu in een gesloten centrum.

Dinsdag en woensdag circuleerde al het gerucht dat Ntuyahaga vrijgelaten is en asiel heeft aangevraagd. De vrijlating werd bevestigd maar over een eventuele asielaanvraag wilde het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen, dat over zo'n aanvraag moet beslissen, om privacyredenen niet communiceren.

Staatssecretaris Francken meldt nu dat Ntuyahaga wel degelijk een asielverzoek heeft ingediend en vastzit in een gesloten centrum, "met het oog op terugkeer". Francken reageert zo op een tweet van oppositiepartij Vlaams Belang, die woensdag als eerste over de zaak communiceerde en nu Francken en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ter verantwoording wil roepen. "Deze moordenaar verdient immers geen tweede kans", luidt het.

"Fakenews", reageert Francken. "Vraagt asiel aan, mag iedereen doen, daarom krijgt hij het nog lang niet", verwijst hij naar Ntuyahaga.

(Lees verder onder de tweet)

Ntuyahaga zat 20 jaar in de cel. In 1998 zat hij in voorhechtenis in Tanzania. Later kwam hij vrijwillig naar België en werd hij tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Die straf heeft hij volledig uitgezeten omdat zijn opsluiting in Afrika wordt meegeteld.

Binnen Europa kan Ntuyahaga nergens anders dan in België asiel aanvragen. Ons land moet nu bepalen of hij asiel krijgt of dat hij het grondgebied moet verlaten. Zijn gezin verblijft in Denemarken.

In 1994 was Bernard Ntuyahaga officier in Rwanda. Hij ontwapende 10 Belgische blauwhelmen die door de VN gestuurd werden om de premier van het land te beschermen. Nadien bracht hij de Belgische soldaten naar een kamp waar ze later door Rwandese soldaten vermoord werden.

Het kamp waar de 10 Belgische soldaten op 7 april 1994 vermoord werden.
BELGA/DOPPAGNE

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen