Videospeler inladen...

Theo Francken: "Eén oplossing voor migranten Maximiliaanpark: opsluiten en terugsturen"

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is er maar een oplossing mogelijk om een eind te maken aan het probleem met vluchtelingen en migranten die bivakkeren in het Maximiliaanpark, bij het Brusselse Noordstation. Aangezien het volgens hem gaat om mensen die niet voor asiel in aanmerking komen, moeten ze worden opgepakt en teruggestuurd. Hij koppelt er meteen ook een sneer aan naar burgemeester Philippe Close (PS) van Brussel, wiens lokale politie niet meewerkt. Close wil voorlopig niet reageren.

Elke dag 500 à 700 vluchtelingen en migranten: de troosteloze toestand in het Brusselse Maximiliaanpark lijkt maar niet opgelost te raken. Nochtans is de oplossing simpel, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in "Terzake". "Ik kan die mensen geen bed, bad en brood aanbieden omdat de opvangwet van 2007 mij dit niet toestaat", aldus Francken. "Dan is er maar één oplossing: we gaan ze opsluiten en terugsturen naar hun land van herkomst, hoe moeilijk het ook is."

Zij blijven die ngo's en die illegalen pamperen in de stad Brussel, met de enige bedoeling om de N-VA aan te vallen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Om dat mogelijk te maken, kijkt hij naar de lokale politie van Brussel, die volgens hem bevoegd is. "Het is de taak van de lokale overheid om te zorgen voor de openbare veiligheid en netheid in Brussel."

Kop van Jut voor Francken is de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS), tevens hoofd van de lokale politie in de hoofdstad. "Er is een politieke agenda. Zij blijven die ngo's en die illegalen pamperen in de stad Brussel, met de enige bedoeling om de N-VA aan te vallen, te zeggen dat Francken het niet aankan, dat Jambon het niet aankan, dat wij hardvochtig en inhumaan zijn."

Dat zijn geen vluchtelingen, dat zijn puur economische migranten

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Francken denkt trouwens dat het probleem niet zal worden opgelost als zijn asieldiensten binnenkort verhuizen, weg van het Maximiliaanpark. "De ngo's hebben er een echt netwerk uitgebouwd. Je krijgt er gratis eten, gratis soep, gratis medische hulp en men kan er worden opgepikt om een slaapplaats te krijgen." Hij heeft het over een "migratiehub" voor wie vanuit België naar Groot-Brittannië wil.

"Dat zijn geen vluchtelingen, dat zijn puur economische migranten", aldus de staatssecretaris, die er nog eens voor pleit om het zogenoemde Australische model ook in de Middellandse Zee toe te passen. Dat betekent dat migranten op zee worden tegengehouden en naar Afrika worden teruggebracht. "Het zal er komen, ik ben vastberaden"; zegt hij nog.

Close reageert niet

Burgemeester Philippe Close (PS) van Brussel wil niet reageren op de uithaal van staatssecretaris Francken. Close's voorganger Yvan Mayeur lag destijds geregeld overhoop met de federale regering en met name met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Over de samenwerking met Close is Jambon - partijgenoot van Francken - tot nu echter steeds positief geweest.

Herbekijk hier de reportage over het Maximiliaanpark in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen