Videospeler inladen...

25 jaar geleden legde Albert II de eed af als 6e koning der Belgen

Vandaag is het 25 jaar geleden dat Albert II de eed aflegde als 6e koning der Belgen. Hij volgde zijn oudere broer koning Boudewijn op die 10 dagen eerder onverwacht was gestorven in Spanje.

De eedaflegging van Albert II vond op 9 augustus 1993 plaats voor het oog van de verenigde kamers in het halfrond van de Kamer. De hele koninklijke familie was aanwezig, ook koningin Fabiola die pas weduwe was.

Toenmalig Kamerlid Jean-Pierre Van Rossem veroorzaakte ophef toen hij vlak voor het plechtige moment luidkeels "Vive la république d'Europe! Vive Julien Lahaut!" ("Leve de republiek Europa! Leve Julien Lahaut!") riep. 

Albert II en Paola op de dag van de eedaflegging.

Julien Lahaut was een Belgische politicus en communist die tijdens de eedaflegging van Boudewijn als zogenoemde Koninklijke Prins op 11 augustus 1950 "Vive la république!" had geroepen. Een week later werd hij vermoord. 

Na de kreten van Van Rossem begonnen vele aanwezigen "Vive le roi!" en "Leve de koning!" te roepen. Toenmalig Senaatsvoorzitter Frank Swaelen reageerde afgemeten kwaad. "Meneer, uw gedrag is onwaardig en schandalig en het hele land zal u veroordelen", zei hij. Hierop brak een luid applaus los. Even later legde Albert II de eed in de 3 landstalen af.

Hieronder kan u de beelden van toen herbekijken:

Videospeler inladen...
Paola en Fabiola tijdens de eedaflegging, met prinses Astrid in de achtergrond.
Fabiola, Paola en Albert II verschijnen na de eedaflegging op het balkon van het koninklijk paleis in Brussel.

Meest gelezen