Vlamingen hebben dit jaar al  265.000 dienstencheques laten vervallen

De Vlamingen hebben dit jaar al 265.000 dienstencheques laten vervallen. De cheques kunnen nochtans omgeruild of terugbetaald worden. Minister van Werk Philippe Muyters bekijkt een aantal opties om het probleem op te lossen. Dat meldt De Morgen. 

Een dienstencheque kost 9 euro en is 8 maanden geldig. Met de cheque kunt u via een dienstenchequebedrijf een werknemer inhuren voor huishoudelijke klussen zoals poetsen, wassen, strijken, boodschappen doen of maaltijden bereiden. 

Op de kostprijs geniet de klant een fiscaal voordeel tot 30% via de belastingaangifte. De overheid subsidieert het systeem door de aangesloten bedrijven extra te vergoeden voor elke binnengebrachte dienstencheque. Daardoor kan de huishoudhulp een volwaardig contract krijgen. 

De dienstencheque is erg populair. In de eerste helft van dit jaar werden er al 44,6 miljoen gebruikt. Toch gaan ook veel dienstencheques verloren: tijdens de eerste helft van dit jaar al 265.750.  De cijfers komen uit een antwoord van minister Muyters op een parlementaire vraag van Emmily Talpe (Open VLD). De cheques werden betaald, maar niet binnen de geldige periode van 8 maanden uitgegeven. 

Dienstencheques die bijna vervallen, kunnen nochtans omgeruild of terugbetaald worden. Tijdens de eerste helft van dit jaar ruilden 191.061 mensen hun cheques om, 250.927 mensen lieten ze terugbetalen. 

Minister van Werk Muyters (N-VA) bekijkt momenteel een aantal pistes om het probleem op te lossen. Een van de mogelijke opties zou een verlenging van de geldigheidsduur kunnen zijn. 

Meest gelezen