Flip Franssen

Duurdere hospitalisatie­verzekering "omdat verzorging steeds meer kost"

Hospitalisatieverzekeringen mogen duurder worden omdat de medische index is gestegen. Dat schrijft de krant De Tijd. De verzekeringen worden duurder om de stijgende kosten van ziekenhuisopnames en tandzorg op te vangen.

Hospitalisatieverzekeringen zullen binnenkort duurder worden. Dat mag omdat de medische index is gestegen. Die index maakt een evolutie van de kosten in de gezondsheidzorg. En daaruit blijkt dat de kosten voor het verblijf en de verzorging in het ziekenhuis zijn toegenomen.

"Niet opeens enorm duur"

"Het is niet de bedoeling om de hospitalisatieverzekering opeens stukken duurder te maken" reageert Wauthier Robyns van de verzekeringskoepel Assuralia. "Daarvoor dient net die medische index. Die drukt een maximumverhoging uit die de verzekeringen mogen doorrekenen."

"Iedere verzekeringsmaatschappij kan zelf beslissen of ze die verhoging zal aanrekenen of niet. Maar het is duidelijk dat de kosten voor verzorging steeds hoger worden."

Hoeveel duurder mogen hospitalisatieverzekeringen worden?

De verhoging van de verzekeringspremie is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname in een éénpersoonkamer voor een jongere tot 19 jaar mag de premie stijgen met ongeveer 7%. Voor verzekerden ouder dan 65 moet de prijs gelijk blijven.

De grootste stijging is voor de waarborg van de tandverzorging. Daar mag de verzekeringspremie voor jongeren stijgen met meer dan 20%.

Wie gaat meer betalen? 

"De mensen die een hospitalisatieverzekering hebben via een collectieve polis op het werk hoeven zich geen zorgen te maken" verduidelijkt Robyns. "De stijging van de premies zijn wel van toepassing op individuele levensverzekeringen." 

Meest gelezen