Videospeler inladen...

Vluchtelingen en migranten in Maximiliaanpark: toestand wordt weer kritiek

In Brussel komen er dagelijks weer 500 à 700 vluchtelingen en migranten samen in het Maximiliaanpark, vlak bij het Noordstation. Dat zijn er ongeveer evenveel als een jaar geleden. Vrijwilligers van het Burgerplatform voor overnachtingen slaken een noodkreet.

De migranten komen naar het Maximiliaanpark voor voedselhulp, maar ook in de hoop een slaapplaats te krijgen. Ze staan in de rij voor de 300 bedden in het opvangcentrum in Haren, veel anderen anderen vinden onderdak bij privé-personenen die vrijwillig een bed voor de nacht aanbieden. 

De aantallen komen overeen met die van vorige zomer, zegt het Burgerplatform voor overnachtingen, dat actief is in het Maximiliaanpark. Wel zien ze er steeds meer vrouwen en kinderen. "Als wij het park verlaten, vertrekken we met een soort schuldgevoel", zegt vrijwilliger Yoon Daix vanavond in "Terzake". "Tegelijkertijd weten we dat we ons best hebben gedaan. Meer kunnen we niet doen. Maar het is hartverscheurend om daar mensen achter te laten. Zeker kinderen en vrouwen."

Een echte oplossing is er niet. "Ik ben radeloos. Momenteel weten we niet wie ons verder kan helpen", zegt Yoon Daix.

Opkuisen

Ook vorig jaar was er een crisissituatie in het Maximiliaanpark. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) twitterde toen dat hij het park zou "opkuisen". Er waren razzia's, de politie voerde het aantal patrouilles op, er werden meer bedden vrijgemaakt voor nachtopvang, maar een jaar later lijkt dit alles niet veel te hebben uitgehaald.

De meeste vluchtelingen in het Maximiliaanpark zijn zogenoemde transmigranten, die via ons land Groot-Brittannië proberen te bereiken. Het blijkt meestal niet te gaan om migranten die hier asiel willen aanvragen, hoewel hulporganisaties en sommige politici uit de oppositie in dat verband aanklagen dat ze niet goed worden ingelicht over de mogelijkheid om in België asiel aan te vragen. 

Bekijk de reportage uit "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen