Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Soenens over Amerikaanse sancties tegen Rusland: "Groot verschil tussen beleid en lippendienst"

De Verenigde Staten hebben nieuwe sancties aangekondigd tegen Rusland, vanwege de vergiftiging van de Russische oud-geheimagent Skripal en zijn dochter in Groot-Brittannië in maart. Rusland spreekt van draconische maatregelen die niet ondersteund worden door bewijzen. Wat houden de sancties precies in en hoe is dit te rijmen met de verzoenende en sussende taal van president Donald Trump tegenover de Russische president Vladimir Poetin tijdens hun ontmoeting in Helsinki in juli? VS-correspondent Björn Soenens legt uit. 

Waarom nemen de Verenigde Staten sancties?

De Amerikaanse overheid moet sancties nemen, vanwege een wet uit 1991, de Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act. De Verenigde Staten hebben geoordeeld dat Rusland schuldig is aan de gifaanval op de oud-spion en dan zijn ze verplicht om strafmaatregelen te nemen. "Een paar maanden geleden zijn al maatregelen genomen, toen 60 Russische diplomaten zijn uitgewezen", zegt Soenens.

Nu komen er dus een hele reeks nieuwe sancties, maar die zijn afhankelijk van een aantal voorwaarden die Rusland worden opgelegd. "Rusland moet inspecteurs van de Verenigde Naties toelaten om te controleren of er nog van die giftige stoffen liggen opgeslagen en het moet beloven om geen chemische wapens meer te gebruiken", zegt Soenens. "Rusland krijgt 90 dagen om aan deze voorwaarden te voldoen."

Wat zijn de sancties?

Rond 22 augustus zouden de eerste sancties ingaan. "Amerikaanse bedrijven zullen geen gevoelige technologische apparatuur meer mogen leveren aan Rusland", zegt Soenens. "Amerika snijdt daarmee ook in eigen vel, want dat gaat jaarlijks over honderden miljoenen dollars."

Als Rusland binnen 90 dagen niet aan de voorwaarden voldoet, komen er nog meer sancties. "Amerikaanse banken zullen geen leningen meer mogen toekennen aan Russische bedrijven, de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot zal niet meer mogen landen op Amerikaanse bodem en de diplomatieke betrekkingen zullen verder worden teruggeschroefd."

Gaat Rusland dit voelen?

"Rusland gaat dit absoluut voelen", zegt Soenens. "De betrekkingen tussen Rusland en de Verenigde Staten zitten op een dieptepunt. Er gaapt een enorme kloof tussen de verzoenende en sussende taal van de Amerikaanse president Trump tegenover de Russische president Poetin en de bijna verplichte harde houding tegen heug en meug van de regering-Trump en het Congres ten opzichte van Rusland. Tijdens de top in Helsinki op 16 juli bakten Trump en Poetin nog zoete broodjes, nu nemen de Verenigde Staten harde maatregelen tegen Rusland. Er is een groot verschil tussen het beleid en de lippendienst die bewezen wordt."

Als we kijken naar het diplomatieke toneel tussen Trump en Poetin lijkt het alsof ze zeer goede diplomatieke betrekkingen onderhouden, maar eigenlijk is dat niet zo.

Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten onder Trump sancties nemen tegen Rusland. "Ook na de bemoeienissen van Rusland tijdens de Amerikaanse verkiezingen heeft het Amerikaanse Congres sancties goedgekeurd. In de praktijk ziet Rusland wel degelijk af en lijdt het onder die sancties. Als we kijken naar het diplomatieke toneel tussen Trump en Poetin, lijkt het alsof ze zeer goede diplomatieke betrekkingen onderhouden, maar eigenlijk is dat niet zo." Het is opvallend dat Trump nog met geen woord getweet heeft over de sancties. "Hij pakt niet graag uit met zijn harde houding tegenover Rusland."

Hoe reageert Rusland?

Rusland vindt de sancties van de VS "draconisch". De beschuldigingen zijn volgens de Russische ambassade in de VS vergezocht en ze worden niet gestaafd door enig bewijs. Ze dringt aan op een open en transparant onderzoek naar de gifaanval in Groot-Brittannië. Rusland heeft trouwens altijd ontkend achter de aanval te zitten.

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend"

Meest gelezen