Nederlandse activisten eren vrouwen in straatnamen: Beyoncé Boulevard

Om het onredelijk hoge percentage mannelijke straatnamen aan te klagen, hernoemen activisten doorheen Nederland straatnamen. Zo eren ze belangrijke vrouwelijke figuren zoals Ada Lovelace en Beyoncé.

Uit een onderzoek van de Nederlandse nieuwssite De Correspondent blijkt dat slechts twaalf procent van de straatnamen in Amsterdam, Utrecht en Groningen naar vrouwen zijn vernoemd. De Nederlandse feministische groep De Bovengrondse besloot om daar iets aan te doen en hernoemde doorheen Nederland onofficieel straten naar vrouwelijke rolmodellen. 

Zo kregen de twaalf eerste straten onder andere de namen van de Britse wiskundige Ada Lovelace, de Nederlandse politieke activist Tina Leon en wereldster Beyoncé. Het doel is om duizenden straten doorheen Nederland te hernoemen, maar ook om steden en gemeenten vrouwen in overweging te doen nemen voor nieuwe straatnamen.

Op hun website legt De Bovengrondse hun actie uit: "Straatnamen geven een overzicht van wie onze samenleving vereerd, en daarom vinden we het tijd om die relatie te veranderen. Hoe zou het zijn wanneer meer mensen zich letterlijk thuis voelden bij de naam van een sterke vrouw?" De activisten maken er een punt van om de straatnamen onder de bestaande naamborden te hangen. Het doel is niet om mannen uit de weg te ruimen, maar om mensen aan het denken te zetten.

Meest gelezen