2.600 populieren in Hamme moeten plaats ruimen voor nieuw overstromingsgebied

Vanaf deze week worden een paar duizend populieren en andere bomen en struiken in Wal-Zwijn in Moerzeke bij Hamme gekapt. De uitheemse bomen moeten plaats maken voor een potpolder, een nieuw overstromingsgebied.

De grootste rooiwerken zullen binnen een aantal maanden afgerond zijn. Wal-Zwijn is een 200 hectare groot gebied langs de Schelde en bestaat grotendeels uit populierenbossen en maïsakkers. Op dit moment zijn er, volop werken aan de gang  om er een gecontroleerd overstromingsgebied van te maken. Bedoeling is om Vlaanderen beter te beschermen tegen overstromingen. Vanaf deze week worden de populieren en andere bomen en struiken stukje bij beetje verwijderd.

De kapvergunning loopt nog tot eind volgend jaar maar de grootste kapwerken zouden de komende maanden afgerond moeten zijn. Het terrein is dan goed toegankelijk en er zijn dan ook geen broedende vogels aanwezig. De populierenbossen zijn ooit aangeplant met het oog op de houtproductie. Er worden langs de Schelde nieuwe bossen aangeplant om de verdwenen bomen meteen te compenseren.

kasto80

Meest gelezen