Amerikaanse rechter dwingt regering-Trump om uitgewezen vluchtelinge en haar kind terug te halen

De rechter had ermee gedreigd om minister van Justitie Jeff Sessions te vervolgen als de vrouw en haar dochter niet terug naar de VS zouden gebracht worden. Ze waren het land uitgezet nog voor de rechter zich had kunnen uitspreken over hun asiel in Amerika.

De vrouw en haar dochter waren vanuit El Salvador gevlucht en maakten deel van een groep mensen die in de VS asiel hadden aangevraagd. Volgens de mensenrechtengroep die die mensen vertegenwoordigt, waren ze op de vlucht voor het geweld van gewapende bendes in El Salvador.

Nog voor de rechter zich gisteren zou uitspreken over hun asielaanvraag, vernam hij dat de vrouw en haar kind al op een vliegtuig naar El Salvador waren gezet. De rechter vond dat "onaanvaardbaar" en eiste dat de twee opnieuw naar de VS moesten gebracht worden. Als dat niet zou gebeuren, zou hij de toplui van Justitie, waaronder minister Jeff Sessions, vervolgen wegens minachting van het gerecht.

De vrouw en haar kind waren toen al in El Salvador, maar zijn niet uit het vliegtuig gestapt en konden daarop terugvliegen naar de Verenigde Staten. Dat wil nog niet zeggen dat ze daar effectief ook asiel krijgen, want in juni heeft minister van Justitie Sessions de wetgeving verstrengd. Zo zouden slachtoffers van huiselijk geweld en geweld door bendes niet langer automatisch asiel krijgen in de VS. De vrouw in kwestie was naar de VS gekomen na twee decennia van seksueel en huiselijk geweld door haar echtgenoot en uit angst voor een lokale straatbende.

Intussen zijn er nog altijd 500 kinderen van immigranten niet herenigd met hun ouders. Nochtans had een rechter eerder bevolen dat gezinnen van migranten opnieuw herenigd moesten worden.

Meest gelezen