Antwerpse kopstukken debatteren over diversiteit: hoe zit dat met respect voor onze normen en waarden?

Naar aanleiding van Antwerp Pride hebben zes Antwerpse toppolitici in een debat de degens gekruist over de positie van holebi's in de stad. Wat is goed en wat kan en moet beter? Het debat legde vooral de scheidingslijnen tussen de N-VA en de linkse oppositie bloot.  

Het gaat vrij goed in de Scheldestad als het gaat over aanvaarding van LGTBQ (lesbisch, gay, transgender, biseksueel en queer). "Er zijn goede dingen gebeurd onder het huidige stadsbestuur", geeft Wouter Van Besien (Groen) toe, "maar als het gaat over werken in de diepte is er nog veel te doen." 

In onze cursussen inburgering en integratie meer inzetten op mensen die hier nieuw zijn en onze normen en waarden niet kennen

Antwerps schepen Fons Duchateau (N-VA)

Fons Duchateau (N-VA) voelt zich aangesproken. Het stoort hem dat zijn partij wordt verweten dat ze zich inzet voor de aanvaarding van holebi's om zich tegenover andere gemeenschappen te kunnen afzetten. "Je reinste onzin", noemt hij dat. "Wij omarmen holebi's omdat dat mensen met dezelfde rechten en plichten zijn als wij allemaal."  Volgens Duchateau kunnen Antwerpenaren hun verschillende identiteit alleen maar beleven als ze de gemeenschappelijke sokkel van onze basiswaarden aanvaarden, "waar we absoluut niet onder mogen gaan". 

Hij ziet problemen bij enkele groepen in de samenleving: "Mensen die hier nieuw zijn en onze normen en waarden niet kennen. We moeten veel meer daarop inzetten in onze cursussen inburgering en integratie."  Hoewel hij het woord niet gebruikt, lijkt hij te alluderen op moslims die hier nieuw zijn.

Schuldigen zoeken is geen oplossing, we moeten naar een oplossing gáán

Jinnih Beels, lijsttrekker Antwerpse SP.A

Ergernis bij de oppositie. "We moeten inderdaad tijd steken in inburgering", vindt Jinnih Beels (SP.A), in een vorig leven hoofd van de Cel Diversiteit van de Antwerpse politie. "Niet alleen in cursussen, maar we moeten vooral leren samenleven. Wij vertrekken altijd vanuit ons referentiekader. Schuldigen zoeken is geen oplossing, we moeten naar een oplossing gáán." Beels vindt dat we moeten opkomen voor álle mensenrechten, want dat gebeurt nu te weinig.

Dat Duchateau in de richting van nieuwkomers wijst in verband met de aanvaarding van holebi's stoort ook Wouter Van Besien. Homofobie zit overal, ook in voetbalkantines, zegt hij. "Zolang er met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt, zal deze stad nooit vrij zijn. Je moet niet alleen problemen benoemen, je moet ook de oplossingen benoemen." Van Besien vindt het belangrijk dat groepen inwoners zich niet beschuldigd voelen. "Wij geven wel kansen aan mensen die méé willen in de maatschappij", weerlegt Duchateau. 

Je moet niet alleen problemen benoemen, je moet ook de oplossingen benoemen

Wouter Van Besien, Antwerpse Groen-lijsttrekker

Philippe De Backer (Open VLD) nestelt zich in het centrum. "Stop ermee mensen op te sluiten in één deelaspect van hun identiteit. Het gaat over individuen met een eigen geschiedenis." Volgens hem rijden Groen en N-VA zich vast in groepsdenken, hoewel ook hij verwijst naar "de gemeenschappelijke sokkel van de verlichting".

Alle partijen zijn zeer serieus bezig met homo- en transgenderproblematiek. Juridisch is al veel werk gebeurd

Kris Peeters, Antwerps lijsttrekker CD&V

Voor Kris Peeters (CD&V) mag het wat positiever. "Alle partijen zijn zeer serieus bezig met homo- en transgenderproblematiek. Juridisch is al veel werk gebeurd. We mogen ook wel eens het positieve benadrukken." Peeters geeft toe dat er in de praktijk nog altijd veel werk aan de winkel is. "Elke discriminatie moeten we elke dag opnieuw aanpakken", vindt hij.

Peter Mertens (PVDA) vindt dat de stad meer moet investeren in "community building", maar stelt vast dat buurtnetwerken in Antwerpen net worden afgebouwd. "De structurele subsidies zijn gedaald en in de plaats worden nu vooral projecten gesubsidieerd", klaagt hij.

Wouter Van Besien vraagt het stadsbestuur om een binnenkort verwachte delegatie uit de Russische havenstad Sint-Petersburg bij wijze van statement met Antwerpse holebi's in contact te brengen. Zoals bekend neemt Rusland het niet zo nauw met holebirechten. Fons Duchateau wil het voorstel "meenemen", maar voegt er meteen aan toe dat Van Besien makkelijk spreken heeft omdat hij "geen economische belangen moet verdedigen". "We gaan die mensen daarop aanspreken met een positieve ingesteldheid, maar we gaan toch geen economische banden verbreken", klinkt het.

Meest gelezen