Belgische VN-terrorismetopvrouw: "Het nieuwe normaal gaat niet meteen stoppen"

Haar naam zal allicht niet meteen een belletje doen rinkelen, maar onze landgenote Michèle Coninsx staat aan de absolute wereldtop in de strijd tegen terrorisme. Sinds eind vorig jaar is ze hoofd van het antiterrorismecomité van de Verenigde Naties. "De ochtend" op Radio 1 had een gesprek met haar. 

"Mijn organisatie bestaat uit 50 experts die alle mogelijke contraterrorismemaatregelen kennen en daarin gespecialiseerd zijn", vertelt Coninsx. "We moeten snel reageren op nieuwe tendensen. Alles wordt in kaart gebracht door de VN-Veiligheidsraad en wij gaan kijken in welke mate de landen daarop hebben gereageerd en waar er lacunes zijn."

Volgens Coninsx zijn er nog belangrijke uitdagingen in de strijd tegen terrorisme, zoals de terugkeer van buitenlandstrijders. "Sommige jongeren zijn in de conflictzones geboren en hebben niets anders dan terreur gekend. Ze keren nu terug met hun moeders. Moeten we hen vooral bekijken als slachtoffers? Zijn ze nog recupereerbaar? Ze vragen allemaal een aanpak die speciaal op hen is geënt."

"We moeten met man en macht nadenken over nieuwe mogelijkheden in het strafrecht en over de aanpak repressief én preventief", vindt de VN-topvrouw verder. "We moeten dat niet alleen doen met de klassieke ordediensten, maar met alle mogelijke verenigde krachten in de maatschappij. Dat is het nieuwe normaal en dat gaat niet meteen stoppen."

Terrorisme neemt steeds complexere vormen aan. "Naïef daarmee omgaan en niet alert blijven, is niet aan de orde", waarschuwt Coninsx. Toch pleit ze voor positivisme. "Er gebeurt heel wat en men trekt heel veel lessen. Mijn organisatie deelt die lessen zo vlug mogelijk met de rest van wereld, zodanig dat de mislukkingen niet meer kunnen gebeuren."

Niet alert blijven is niet aan de orde. 

Vakvrouw

Michèle Coninsx zit overigens al zo'n 30 jaar in het vak. Midden jaren 90 trad ze op als parketmagistrate tijdens het proces tegen de Algerijnse fundamentalistische terreurbeweging GIA, die verantwoordelijk was voor bloedige aanslagen op het openbaar vervoer in Parijs.

Het was het eerste grote proces tegen Belgische moslimextremisten. "Toen ik werd gevraagd om dat proces te doen, kreeg ik een aantal uren bedenktijd. Al mijn collega's hadden vriendelijk bedankt", herinnert Coninsx zich nog. "We waren daarvoor absoluut niet klaar. We hadden geen wetgeving, de magistraten waren niet opgeleid... En zo wordt een mens vlug rijp. Het heeft mij toen overtuigd dat dat het begin was van een heel lange strijd."

Herbeluister de twee delen van het gesprek met Michèle Coninsx: 

Meest gelezen