British Museum geeft roofkunst terug aan Irak

Enkele kunstvoorwerpen van 5000 jaar oud keren terug naar Irak. Bij de val van Saddam Hoessein waren ze gestolen en in Engeland terechtgekomen.

De  Amerikaanse invasie in Irak, de val van de Iraakse leider Saddam Hoessein, de oorlog en de chaos:  ideale omstandigheden voor kunstdieven. Acht voorwerpen van onschatbare waarde, 5000 jaar oud, kwamen op die manier in Groot-Brittannië terecht. De politie nam ze in beslag bij een kunsthandelaar. Sindsdien werden ze bewaard in het British Museum, en dat geeft de kunstvoorwerpen na 15 jaar nu terug aan Irak.  

Alle voorwerpen dateren van rond 3000 voor Christus. Heel bijzonder is een stierenhanger van marmer. Op kegels van klei staan inscripties  in Soemerisch spijkerschrift: de naam van de koning, de tempel en de god. Daardoor konden de voorwerpen worden gedateerd en geïdentificeerd.

Vandaag worden de voorwerpen gepresenteerd in het British Museum, in aanwezigheid van de Iraakse ambassadeur. Volgende week keren ze terug naar Irak. De directeur van het British Museum zegt zich volop in te zetten voor de strijd "tegen illegale handel en het schenden van cultureel erfgoed.” 

De friezen van het Parthenon

Het British Museum ligt zelf al jaren onder vuur wegens een ander geval van roofkunst: de zogenoemde Elgin Marbles, de friezen van het Parthenon in Athene, die begin 19e eeuw door lord Elgin naar Londen werden verscheept en verkocht aan de Britse staat. Griekenland eist ze terug, maar daar is na jaren soebatten nog altijd geen akkoord over.

Meest gelezen