Videospeler inladen...

Monsanto veroordeeld tot 250 miljoen euro schadevergoeding aan terminaal zieke tuinman

Chemiebedrijf Monsanto is in de Verenigde Staten veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 250 miljoen euro. De zaak was aangespannen door een tuinier die terminale kanker heeft, volgens hem door het gebruik van Roundup. Volgens de rechtbankjury liet Monsanto na om te waarschuwen voor het gevaar van de onkruidverdelger. 

Dewayne Johnson was tuinier in een school in de Amerikaanse staat Californië.  Tussen 2012 en 2014 gebruikte hij Roundup en de professionele variant RangerPro om het onkruid te verdelgen. Tijdens het uitoefenen van zijn job kreeg hij het goedje verschillende keren in zijn gezicht en op zijn lichaam. In 2014 werd kanker vastgesteld bij de toen 42-jarige Johnson.

Volgens de man en zijn advocaten is hij ziek geworden door de producten van Monsanto, met name door het bestanddeel glyfosaat. Hij spande een zaak aan en de juryleden hebben hem nu gelijk gegeven: ze stelden vast dat de onkruidverdelger "aanzienlijk" heeft bijgedragen aan de ziekte van Dewayne Johnson en dat Monsanto niet heeft gewaarschuwd voor de gevaren. De jury noemt de chemiereus "kwaadwillig" omdat het bedrijf de risico's kende of had moeten kennen.

De rechtbank heeft Monsanto daarom veroordeeld tot 250 miljoen dollar (220 miljoen euro) schadevergoeding, en 39,2 miljoen dollar (34 miljoen euro) interest. Het bedrijf zelf ontkent de link tussen glyfosaat en kanker en gaat in beroep tegen de uitspraak.

Videospeler inladen...

Historisch

Deze zaak tegen Monsanto was de eerste waarbij het effectief tot een proces - en uitspraak - kwam en waarbij een link wordt gelegd tussen glyfosaat en kanker. Tegen de chemiereus lopen nog zo'n 5.000 gelijkaardige eisen. "Deze zaak is veel groter dan mij", reageerde Johnson achteraf. Hij hoopt op een sneeuwbaleffect voor de andere zaken.

Ook in ons land was er al heel wat te doen rond Roundup. Sinds juni vorig jaar mogen particulieren dat niet meer gebruiken.  Eind mei verbood de federale regering ook de verkoop ervan. Professionelen, zoals landbouwers, mogen Roundup wel nog gebruiken. De EU heeft eind vorig jaar ook de vergunning voor glyfosaat nog voor 5 jaar verlengd. Ons land stemde toen wel tegen.

Monsanto is recent nog overgekocht door het Duitse Bayer, dat al aankondigde dat de naam zou verdwijnen. 

Greenpeace reageert tevreden

Milieuorganisatie Greenpeace is blij met de uitspraak van de rechtbank. De rechter geeft het goede voorbeeld aan bedrijven en politici, zegt woordvoerder Dave Van Meel. "Het gaat om belangrijke dossiers zoals gezondheid en milieu. Het is al vaker aangetoond dat pesticiden te veel schade veroorzaken. Wij vinden dat er meer moet worden ingezet op duurzame landbouwtechnieken. We blijven dus in Europa campagne voeren tegen het gebruik van dit bestrijdingsmiddel."

©DELEU/Eurekaslide

Meest gelezen