Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Openbaar gemaakte documenten bewijzen nu: CIA-directeur was betrokken bij "waterboarding"

CIA-directeur Gina Haspel was betrokken bij omstreden ondervragingstechnieken als "waterboarding" toen ze nog lokaal directeur was in Thailand in 2002. Dat blijkt uit gedeclassificeerde CIA-documenten die vandaag bekend raakten. 

Toen president Trump Gina Haspel in mei van dit jaar benoemde tot directeur van de CIA, werd ze ook al in verband met mogelijke folterpraktijken onder haar bewind. Ze weigerde toen zich te distantiëren van deze technieken maar beloofde tegelijk ze niet meer toe te passen in de toekomst. "Ik heb het allemaal meegemaakt, en ik wil het gewoon niet meer zien gebeuren. No way", zei ze toen. 

The National Security Archive publiceert vandaag op haar website diverse documenten die Gina Haspel nu wel duidelijk linken aan betwijfelbare interviewtechnieken. De documenten werden verkregen op basis van de Freedom of Information Act. 

Uit die documenten blijkt dat Gina Haspel in 2002 directeur was van een geheime CIA-basis in Thailand. Volgens het National Security Archive wijzen de documenten op praktijken die doen denken aan de ophefmakende foto’s uit de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis. Op die foto’s zijn naakte gedetineerden te zien in erg vernederende poses. 

Ook blijkt dat Al Qaeda-verdachten in de Thaise CIA-basis de "waterbehandeling" ondergingen. "Water treatment" is een bureaucratisch eufemisme voor "waterboarding", een bijzonder omstreden ondervragingstechniek waarbij de vastgebonden verhoorde een natte doek over het gezicht krijgt waarover dan water wordt gegoten. Er zouden ook nog andere vormen van fysieke marteling geweest zijn. 

"Waterboarding" is illegaal en wordt beschouwd als een martelpraktijk. Vanuit de CIA werd de praktijk niettemin verdedigd. Daar wordt gezegd dat in het post 9-11 tijdperk er enorm veel druk was om aanslagen te voorkomen en dat daarvoor alle middelen goed waren.   

(Lees verder onder de foto.)

Gina Haspel bij haar inhuldiging als CIA-directeur
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

The National Security Archive wijst Gina Haspel als verantwoordelijke aan, omdat ze in die periode de lokale directeur was in Thailand en dus de omstreden praktijken superviseerde.  Op basis van diplomatieke telegrammen, waarin de namen van Haspel en andere betrokkenen werden geschrapt, en andere openbare documenten kon een duidelijke link aangetoond worden tussen de folterpraktijken en de leidinggevende personen.

"Het bekendmaken van Gina Haspels diplomatieke documenten toont de kracht van de Freedom of Information Act om zelfs de hoogste rangen van de CIA verantwoordelijk te houden voor hun daden", vertelt directeur van het archief, Tom Blanton. CIA-woordvoerder Timothy L. Barrett zei dat het Amerikaanse veiligheidsagentschap geen commentaar zal geven op de vrijgekomen documenten.

Meest gelezen