Videospeler inladen...

Close kaatst de bal terug na forse kritiek: "Francken moet zelf zijn werk doen"

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) reageert vanavond in "Terzake" op de uitspraken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over de aanpak van migranten in het Maximiliaanpark in Brussel. Volgens Francken werkt de lokale politie niet mee. Close kaatst de bal terug, volgens hem schiet het federale beleid te kort.

"Theo Francken moet stoppen met op sociale media te zitten en zelf zijn werk doen." Dat zegt Brussels burgemeester Philippe Close (PS) in een reactie op de uithaal van N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken donderdagavond in "Terzake", naar aanleiding van de situatie met migranten in het Brusselse Maximiliaanpark. Volgens Close zit het probleem bij de federale regering, die "niet met structurele oplossingen komt".

Staatssecretaris Francken was donderdag in "Terzake" bijzonder scherp voor de Brusselse burgemeester Close en de PS. In het Maximiliaanpark zitten deze zomer opnieuw honderden migranten, ongeveer even veel als een jaar geleden. "Burgemeester Close, de PS, wil niet optreden", vindt Francken. Volgens de N-VA'er "pampert" Close de ngo's die actief zijn rond het park, "met de enige reden om aan te tonen dat de N-VA het niet aankan, dat Francken het niet aankan."

Close ziet dat anders. Volgens hem moet de federale regering de hand in eigen boezem steken. "Theo Francken moet stoppen met op sociale media te zitten en zelf zijn werk doen. Het is een gebrek aan inzet van de federale regering die het probleem vormt, want zij komt niet met structurele oplossingen. Ik ben een man van de actie en werk elke dag hard aan oplossingen in mijn stad. Ik daag meneer Francken en meneer Jambon uit om een vergadering op te noemen waarop onze diensten uitgenodigd waren en we niet zijn bij geweest. Ze zullen geen enkele vergadering over het Maximiliaanpark vinden waar wij niet aanwezig waren."

De Brusselse burgervader ziet ook nog een andere reden voor de frontale aanval van Francken. Die is volgens hem een gevolg van het feit dat de regering-Michel het asielcentrum van het Klein Kasteeltje wil overhevelen van centrum-Brussel naar Neder-Over-Heembeek, een deelgemeente van de hoofdstad. Close is daar niet voor te vinden. "Neder-Over-Heembeek is niet de plaats om een asielcentrum op te richten en duizenden vluchtelingen op te vangen. Ik verzet me omdat het ontoelaatbaar is tegenover de 28.000 inwoners van neder-Over-Heembeek. Ik zal alle politieke en juridische middelen gebruiken om me te verzetten tegen de komst van dat centrum", zegt Close in klare taal.

De situatie van de migranten in het Maximiliaanpark is volgens Close een uitzonderlijk gecompliceerde problematiek. "Daarom zwijg ik al langer dan een jaar. U zult in uw archief zien dat dit interview een van de weinige keren is dat ik erover praat. Iedereen wil jammer genoeg hysterisch doen over dit dossier. We moeten het op een gecoördineerde manier aanpakken. Dat doe ik als ik in gesprek ga met de federale regering of de gewestregering."

Volgens Close had Fedasil al langer een soort transitopvang moeten voorzien voor de migranten. "Fedasil heeft de situatie laten aanslepen, waarbij de mensen in het park zitten, maar niet uitgewezen kunnen worden."

Ondanks alle heisa en retoriek blijft de burgemeester van Brussel hoopvol over de samenwerking met de federale overheid en de N-VA-politici in de regering. "Ik moet zeggen dat ik met meneer Jambon kan samenwerken. Het is waar dat het op een bepaald moment ook fout kan gaan tussen ons. Nu kunnen we samenwerken. Dat betekent niet dat we dezelfde visie hebben. Hij is minister van Binnenlandse Zaken. Ik ben de baas van het grootste Belgische politiekorps. We moeten samenwerken ten dienste van de bevolking. Ik denk dat er in zijn partij (N-VA) mensen zijn met meer verantwoordelijkszin en meneer Francken is af en toe een groot kind", besluit Close.

Bekijk het interview met Close in "Terzake"

Videospeler inladen...

Bekijk de analyse van Ivan De Vadder in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen