Videospeler inladen...

Dodentol orkaan Maria in Puerto Rico niet 64 maar "waarschijnlijk 2.975"

Na een expertenrapport van de George Washington Univerity heeft de Puerto Ricaanse regering erkend dat de oorspronkelijke dodentol van 64 slachtoffers na orkaan Maria niet klopt. Volgens nieuwe cijfers zouden er in de nasleep van de ramp maar liefst 2.975 mensen om het leven zijn gekomen. "Hoewel het een schatting is, heeft het wel een wetenschappelijke basis", zegt Puerto-Ricaans gouverneur Ricardo Rossello.

Op 20 september 2017 raasde de orkaan Maria over Puerto Rico. De schade was meteen enorm, Maria eiste in eerste instantie 12 levens. De regering van het Caraïbische eiland verhoogde het officiële cijfer tot 64, nadat meer mensen onder meer waren gestorven door bacteriële infecties en een gebrek aan gezondheidszorg. Volgens verschillende studies over de ramp moest de werkelijke dodentol aanzienlijk hoger zijn dan dat.

Na een expertenrapport van de George Washington University, erkent de Puerto Ricaanse regering nu dat de dodentol aanzienlijk hoger ligt, en spreekt van "waarschijnlijk 2.975 doden". Het nieuwe cijfer komt uit statistieken van het dodenregister. In de drie maanden na de doortocht van orkaan Maria steeg het sterftecijfer op Puerto Rico met maar liefst 60 procent.

(lees verder onder de foto)

Een Puerto Ricaanse man toont een foto van zijn woning voor de ramp
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De vele doden zouden vooral te verklaren zijn door het gebrek aan elektriciteit en welzijnszorg op het eiland. Ziekenhuizen konden geen zorg voorzien voor nier- en hartpatiënten en infecties konden niet snel en correct worden behandeld. "We zijn het verschuldigd aan de mensen van Puerto Rico om een correct cijfer te geven, maar ook om ons beter voor te bereiden op toekomstige rampen", zei een afgevaardigde van het Puerto Ricaanse ministerie van Openbare Veiligheid. 

Puerto-Ricaans gouverneur Ricardo Rossello geeft toe dat hij zelf fouten heeft gemaakt. Zo zegt hij dat de dokers op het eiland niet voorbereid waren op een ramp van deze omvang: "De verantwoordelijkheid om de doodsoorzaak van slachtoffers vast te stellen ligt bij de dokters. Maar spijtig genoeg was er geen formele procedure om hen voor te bereiden op zulke ravage."

In een eerder rapport vroeg de regering van Puerto Rico al 139 miljard dollar (ongeveer 121 miljard euro) aan het Amerikaanse Congres. Dat bedrag zou nodig zijn om het eiland volledig herop te bouwen. Puerto Rico is een eilandstaat in het Caraïbisch gebied waarvan de 3,4 miljoen inwoners Amerikaanse burgers zijn. President Donald Trump liet zich na de ramp al een aantal keer negatief uit over de behoeftes van het eiland.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen