"Regen kwam nét op tijd voor onze bomen en planten"

De regenbuien van de voorbije dagen zijn een zege voor onze natuur, en kwamen geen dag te vroeg. Dat zegt Koen Es, plantdeskundige van de Nationale Plantentuin in Meise, in "De ochtend" op Radio 1. "Onze natuur herleeft meteen, met een beetje geduld komt alles goed."

"Die droogte had voor onze natuur niet langer meer moeten duren. De regen kwam echt nét op tijd. Je merkt na enkele buien meteen dat onze planten en bomen aan het herleven zijn. Ze hebben duidelijk deugd van de regen", zegt Es. "Je ziet hoe slappe en dorre blaadjes weer frisgroen kleuren."

Het herstel van verdorde gazons: dat zal nog een tijdje duren. "Maar wees gerust: het gras in uw tuin zal zich grotendeels herstellen. Het groeipunt van gras ligt helemaal tegen de grond. Daaruit zullen op termijn nieuwe, verse grassprietjes groeien ter vervanging van het dorre gras. Uw verdord gazon wordt dus niet meer groen, maar er groeit nieuw gras. Een beetje geduld, dan komt het wel goed", meent Es. "Wie toch met dorre stukken achterblijft: wacht nog even tot de herfst om dan gericht bij te zaaien."

Planten zijn flexibele organismen: die kunnen écht wel tegen een stootje.

Koen Es, plantdeskundige Nationale Plantentuin

Volgens Es zullen onze bomen en planten op termijn geen blijvende schade overhouden aan deze lange periode van droogte. "Planten zijn flexibel en kunnen ergens tegen. Ze hebben strategieën om het gedurende lange tijd uit te houden in de warmte en droogte, zonder eraan te kunnen ontsnappen. Zo laten ze zelf een deel van hun takken en bladeren vallen, of hun vruchten, om te kunnen overleven met minder vocht. Enkel bomen of struiken die pas zijn aangeplant, en nog onvoldoende wortels hebben, of planten die al ziek waren voor de droogte zijn eraan."

Ook voor fruittelers heeft deze warme en droge zomer zowel voor- als nadelen. "Fruitbomen hebben de voorbije weken een deel van hun zaden en vruchten moeten afwerpen om de droogte door te komen. Er zal minder fruit geoogst kunnen worden, en de vruchten zullen minder volgroeid zijn", aldus Es. "Maar tegelijk zullen die peren of appelen wel zoeter zijn, omdat er door de overvloedige zon meer suiker is aangemaakt."

Andere tuinen en bossen?

Wat betekent die droogte op langere termijn? Moeten we toekomstgericht denken en bewust andere soorten aanplanten in onze tuinen en bossen? "Het is goed mogelijk dat zuiderse plantensoorten hier steeds beter gedijen, als we meer warme en droge periodes krijgen. Maar planten die daar goed tegen kunnen, zijn dan weer geen fan van nachtvorst", aldus Es. "Het is moeilijk om op langere termijn te denken, want weer en klimaat zijn niét hetzelfde. In onze contreien blijft de beuk een ideale soort. We moeten leren leven met periodes van droogte: dan liggen onze tuinen en bossen er nu eenmaal minder mooi bij."

Beluister hier het volledige gesprek met Koen Es

Meest gelezen