Videospeler inladen...

Geen voorrang meer voor fietsers aan bepaalde oversteekplaatsen

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen zullen fietsers hun voorrang verliezen. Meer bepaald aan kruispunten op gewestwegen waar het fietspad een voorrangsweg kruist.

Tot voor kort was er niet echt een strikte regel wanneer aan kruispunten – op gewestwegen – een fietspad een voorrangsweg kruist. Soms had de automobilist voorrang, soms de fietser. In dat laatste geval kreeg het fietspad vaak een rode kleur en stonden er haaientanden op de rijbaan. Dat gebrek aan consistentie zorgde voor verwarring bij automobilisten zegt het Agentschap Wegen en Verkeer die de aanpassingen zal uitvoeren. “Die inconsistentie zorgde voor heel wat risicosituaties”, zegt Anton Decoster van het Agentschap Wegen en Verkeer. “De wijzigingen van de verkeerssituatie is bedoeld om fietsoversteken veiliger te maken.”

Nu komt er één regel. Verschillende kruispunten met fietspaden zullen dus aangepast worden, en er helemaal anders uitzien (zie grafiek). Het fietspad verliest rode kleur en in de plaats komt een symbool van een fiets, samen met kleine witte blokjes en haaientanden.

(lees verder onder de grafiek)

Doorstroming verkeer belangrijker dan veiligheid fietsers

De fietsersbond betreurt dat ze niet gehoord werden in de uiteindelijke beslissing. “Dit illustreert dat de doorstroming van het autoverkeer belangrijker is dan de veiligheid van fietsers”, zegt Wies Callens van de fietsersbond. “Als je het veiliger wil maken voor fietsers dan moet je de doorstroming soms afzwakken.” Bovendien stellen ze zich ook vragen bij het argument van de duidelijkheid. “Vaak loopt naast het fietspad een zebrapad. Daar hebben voetgangers altijd voorrang. Als een fietser dus afstapt dan heeft die wel gewoon weer voorrang.”

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen