Internationale bezorgdheid over Belgische frieten

Het nationale symbool van België is bedreigd door de droogte van de afgelopen weken, schrijft de Britse krant The Guardian. 

Door de hete zomer is de vroege oogst van aardappelen een derde kleiner en de schil is te stroef voor verwerking. De prijs is al fors gestegen, zegt Romain Cools van beroepsvereniging Belgapom aan The Guardian: “Vorig jaar werd een ton verkocht voor 25 euro, nu voor 250 tot 300 euro.” Meer dan tien keer zoveel.

Aardappelkweker Johan Geleyns uit Wilsele zegt aan de Engelstalige Europese nieuwswebsite Politico dat zijn oogst van Charlottes helemaal verloren is. Hij verwacht 40% minder opbrengst dan vorig jaar. Als het de komende twee weken niet royaal regent, dan kunnen ook de oogsten van september en oktober in het gedrang komen. 

Korte, dure frietjes

Minder en kleinere aardappelen: dat betekent kortere en duurdere frieten. Navefri, de organisatie van de frituristen, vreest in de Engelstalige media dat het er niet best uitziet voor de frieten dit jaar, hoewel het pas in september echt duidelijk zal worden. "Frieten zijn niet zomaar een product, ze zijn essentieel voor onze cultuur, een echt nationaal symbool," zegt Bernard Lefèvre van Navefri.

Aan de landbouwers is wel Europese steun beloofd om het verlies aan inkomsten deels te compenseren. Website Politico interviewt ook de Belgische klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele. Hij zegt dat landbouwers en beleidsmakers rekening moeten houden met hetere, drogere zomers, als gevolg van de opwarming van het klimaat.

Meest gelezen