Videospeler inladen...

Dierenwelzijn leeft op Jij Kiest: "Laat onze honden eens echt hond zijn"

De Vlaming houdt van dieren. Dat blijkt uit heel wat voorstellen die op jijkiest.be zijn ingediend. Geef strengere straffen aan dierenmishandelaars, verbied vuurwerk in de buurt van dieren, voorzie zwemvijvers voor honden. Het is maar een greep uit de voorstellen over dierenwelzijn. Een overzicht.

Dierenpolitie

De meeste indieners zijn het erover eens: overtreders en dierenmishandelaars moeten veel strenger worden aangepakt. Els Van Der Velden uit Zwijndrecht ijvert voor "een gemotiveerde, goed opgeleide dierenpolitie, die ook als voorbeeld kan dienen voor heel Vlaanderen."

In Tienen stelt Sebastien Tonneus voor om de wetgeving rond dierenwelzijn verder uit te diepen via het politiereglement: "Er moeten zwaardere straffen en boetes komen voor het verminken of pijnigen van dieren. Ook moet er een vast team van politieagenten voor dierenwelzijn worden samengesteld en opgeleid. Op kermissen en markten moeten dieren verboden worden."

Videospeler inladen...

Luid vuurwerk

Nieuwjaar in Vlaanderen gaat vaak gepaard met vuurwerk. Veel huisdieren schrikken van de luide knallen. Vooral vuurwerk dat thuis wordt afgeschoten, kan bij veel dierenliefhebbers op weinig begrip rekenen.

Marc Waelkens uit Oud-Heverlee stelt voor om enkel nog professionals vuurwerk te laten afschieten. "Voor veel huisdieren is oudejaarsavond een ware nachtmerrie. Vuurwerk hoort in mijn ogen niet thuis in privétuinen, zeker niet als er al voldoende openbare plaatsen zijn waar vuurwerk door beroepsmensen wordt afgeschoten."

Videospeler inladen...

Zwemvijver voor honden

Door de afgelopen hittegolf zijn er heel wat voorstellen binnengekomen om zwemvijvers voor honden in te richten. Gracia Dujardin ijvert in  Edegem voor een zwemvijver met een grote open ruimte, zodat "onze honden eens echt hond mogen zijn."

Ook Rubi Hunerbein uit Leuven wil een veilige zwemplaats zodat haar hond afkoeling kan zoeken. "In Vlaams-Brabant is er geen enkele plaats waar honden veilig kunnen of mogen zwemmen."

Videospeler inladen...

Achtergelaten konijnen

In het stadspark van Antwerpen worden elke zomer heel wat konijnen achtergelaten. Jonas De Koning wil graag dat het gemeentebestuur ingrijpt. "De konijnen sterven hier aan ondervoeding, uitdroging of infecties. Ze eten vaak achtergelaten, beschimmeld brood en worden langzaam ziek. De gemeente moet mensen informeren dat tamme konijnen geen wilde dieren zijn en dat die beestjes niet in het stadspark kunnen overleven. Konijnen dumpen is dierenmishandeling."

Videospeler inladen...

Meest gelezen