Videospeler inladen...

Nog geen buitenlandse hulp na aardbevingen op Lombok, "want die is niet gewenst"

De Indonesische regering laat geen buitenlandse hulporganisaties toe na de drie aardbevingen op Lombok. Dat zegt onze correspondent Michel Maas in "De ochtend". De nood is nochtans groot: 300.000 mensen zijn dakloos, duizenden gewonden hebben verzorging nodig.

Drie aardbevingen in ruim een week tijd: het paradijselijke eiland Lombok is zeer zwaar getroffen. De hulpverlening verliep chaotisch, getuigt correspondent Michel Maas. De overheid schoot traag in gang, vooral de eerste noodhulp (water, voeding, onderdak) liet te wensen over. Slachtoffers waren aangewezen op particuliere bijstand. Maar, zegt Maas, "een ramp van deze omvang, die bovendien in etappes komt" valt niet zomaar in een dag te beheersen.

We hebben geen buitenlandse hulp nodig

Opmerkelijk is wel dat er geen hulp uit het buitenland komt. "Buitenlandse hulp is niet gewenst; de Indonesische overheid zegt: we hebben jullie niet nodig. De grote, buitenlandse organisaties zijn dus buiten de deur gehouden."  Het valt af te wachten of de Indonesische overheid erin slaagt om het allemaal zelf te doen. 300.000 mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd; duizenden gewonden wachten op verzorging.

Bijna alle toeristen weggeraakt

Nagenoeg alle buitenlandse toeristen zijn intussen weggeraakt van op Lombok, kon Michel Maas vaststellen. Verschillende ambassades hebben op de luchthaven kantoortjes ingericht om toeristen te helpen die hun papieren zijn kwijtgeraakt. 

Het toerisme, de belangrijke bron van inkomsten op Lombok, is van de kaart geveegd. Vermoed wordt dat het zeker een jaar zal duren voor het eiland weer gasten kan ontvangen. Michel Maas trof wel een koppel Spanjaarden die een vakantie hadden geboekt op een plek die van de kaart was geveegd.

Twee Spaanse toeristen die aankwamen op Lombok keken verdwaasd: er was geen mens meer

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend"

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen