Minder bouwvergunningen voor particulieren

Het aandeel bouwvergunningen dat aan particulieren wordt afgeleverd is fors gedaald. Terwijl in 2000 nog 52 procent van de bouwvergunningen naar privépersonen gingen, was dat in 2016 slechts 30 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Confederatie Bouw, zo schrijft De Tijd. De daling is vooral te verklaren doordat bouwprojecten steeds meer het werk zijn van grote ondernemingen.

Het is een opvallend dalende trend, het aandeel bouwvergunningen voor particulieren gaat van meer dan de helft in 2000 tot minder dan een derde in 2016. “De Vlaming heeft het moeilijker om bouwgrond te vinden, en gaat daarom op zoek naar alternatieven”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. “Voor die alternatieven doen ze dan een beroep op professionelen die sleutel-op-de-deur-oplossingen aanbieden. De particulier heeft veel minder zorgen en kan een project kiezen uit een ruim aanbod.”

Residentiële bouwprojecten met tientallen wooneenheden zijn geen uitzondering meer. Het is het werk van grote bedrijven: vastgoedontwikkelaars, bouwpromotoren of verzekeringsgroepen.

Complexere regelgeving

De bouwgronden zijn beperkt en bovendien is ook de regelgeving complexer geworden. “De bouwgronden die overblijven zijn moeilijker om te ontwikkelen. De complexiteit en administratieve opvolging die gepaard gaan met zulke projecten, maken de expertise van specialisten noodzakelijk,” zegt Dillen. Ook investeerders in immobiliën zijn op zoek naar woningen die ze meteen kunnen verhuren.

Meest gelezen