AFP or licensors

Nationalist Moqtada al-Sadr wint Iraakse verkiezingen ook na hertelling

De alliantie van nationalist Moqtada Sadr met de communisten heeft de Iraakse parlementsverkiezingen gewonnen. Dat maakte de kiescommissie vrijdag bekend, na een manuele hertelling van de stemmen. Het Hooggerechtshof had daartoe opdracht gegeven na vermoedens van fraude.

De sjiitische leider komt uit op 54 zetels bij de eerste verkiezingen sinds de overwinning op terreurgroep IS. De hertelling resulteerde niet in grote verschuivingen.

Enkel de Al-Fatah-coalitie, een groepering van gewezen anti-jihadistische strijders die aanleunt bij Iran, won één extra zetel, ten koste van een lokale lijst in Bagdad. De coalitie komt op de tweede plaats met 48 in plaats van 47 zetels, zegt de kiescommissie, die bestaat uit negen rechters, in een persbericht.

Meest gelezen