Peeters heeft nieuwe joodse kandidaat: "Rezi Friedman is geen vertegenwoordiger van joodse gemeenschap"

Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters heeft een nieuwe joodse kandidaat voor zijn lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat om de 23-jarige Rezi Friedman. Eerder dit jaar trok de streng-orthodoxe Aron Berger zich terug toen er commotie was ontstaan omdat hij vrouwen geen hand wil geven.

Friedman krijgt de 16e plaats op de Antwerpse CD&V-lijst voor de verkiezingen van 14 oktober. Peeters moest op zoek naar een nieuwe kandidaat na het wegvallen van Aron Berger. "Maar Rezi Friedman is totaal niet de vervanger van Aron Berger", stelt Kris Peeters. "Wij zijn niet verder op zoek gegaan naar een vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap."

Friedman wil zich kennelijk niet profileren als de kandidaat voor de joodse gemeenschap, maar engageert zich in de eerste plaats voor de CD&V. "Rezi Friedman is natuurlijk vanuit die gemeenschap gegroeid, maar ze is geen vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap", verduidelijkt lijsttrekker Peeters.  "Ze komt op vanuit haar eigen overtuiging. Ik hoop dat zij veel stemmen haalt, maar dat is niet alleen beperkt tot de joodse gemeenschap."

Volgens Peeters heeft Friedman laten verstaan dat ze interesse had om aan politiek te doen. "Er zijn een aantal gesprekken geweest de afgelopen weken. Ze heeft duidelijke standpunten die perfect passen binnen de CD&V en ons programma in Antwerpen."

Ze heeft duidelijk standpunten die perfect binnen de CD&V

In De Standaard laat Rezi Friedman al enkele van haar standpunten optekenen. Op de vraag of ze mannen wel een hand geeft, geeft Friedman aan dat dat "vanzelfsprekend" is. Ook heeft ze geen probleem met een verbod op onverdoofd slachten. "We moeten wel in dialoog bekijken hoe dat concreet zal worden aangepakt."

Controversiële vader

Rezi Friedman is de dochter van Moshe Friedman, een omstreden figuur binnen de joodse gemeenschap. Joods Actueel noemde hem eerder de "gekke rabbijn". Zo profileert Friedman zich onder meer als antizionist en stuurde hij ooit zijn twee zonen naar een streng orthodoxe school waar enkel meisjes zitten.

"Iedereen heeft het recht om een eigen richting uit te gaan, ook mijn vader. Het kan zijn dat zijn persoonlijkheid tegen mij zal worden uitgespeeld. Ik trek er me niets van aan", zegt Rezi Friedman daarover aan De Standaard.

Peeters van zijn kant vindt het "totaal ongepast dat de posities en opmerkingen van een vader een rol kunnen spelen bij iemand die zich politiek engageert". "Ik zou het zeer sterk betreuren mocht dat aan het imago van Rezi Friedman kleven en mocht men dat tegen haar gebruiken. Ik ga er me er hard tegen verzetten als men daar verder werk van zou maken."

Video: In de marge van de persconferentie waarop Aron Berger dit voorjaar zijn kandidatuur terugtrok, was er een discussie tussen Moshe Friedman en Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel.

Videospeler inladen...

Audio: Herbeluister hieronder het gesprek met Kris Peeters in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen