AP

Professor Paul De Grauwe: "Dalende Europese beurzen na Turkse malaise is overreactie"

De fors dalende Europese beurzen vandaag zijn een overreactie van beleggers op de malaise rond de Turkse lira. Dat zei Paul De Grauwe, professor economie aan de London School of Economics, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De Turkse munt, de lira, heeft het al een tijdje heel moeilijk, maar vandaag ging het van kwaad naar erger. Een twitterbericht van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij hogere invoertarieven aankondigde voor Turks staal en aluminium, was de doodsteek.

Europese beleggers lijken de Turkse malaise aan te grijpen om massaal te verkopen. De Bel-20 sloot af met een verlies van 1,8 procent. Op de andere Europese beurzen een gelijkaardig beeld. Ook Wall Street staat in het rood, zij het wat minder fors.

De Europese economie slabakt nu wat, dan volstaat een beetje slecht nieuws om pessimistische reacties aan te wakkeren

Die forse reactie van beleggers is onterecht, vindt professor Paul De Grauwe. "Turkije is veel te klein om invloed te hebben op de Europese economie", verduidelijkt De Grauwe. "Er heerst heel wat onzekerheid over de Europese conjunctuur. Dan leidt het kleinste vonkje tot een overreactie."

"De banken hebben wel belangen in Turkije, maar die zijn relatief klein. Zelfs al moeten er grote verliezen worden geboekt op die posities, dan zullen die de banken niet in gevaar brengen."

Zullen de koersen zich dan snel weer herstellen? "Ze zullen herstellen wanneer het geloof in een betere conjunctuur er weer is. De Europese economie slabakt nu wat, dan volstaat een beetje slecht nieuws om pessimistische reacties aan te wakkeren."

Beluister het volledige gesprek met professor De Grauwe in "De wereld vandaag":

Meest gelezen