Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Rode Kruis waarschuwt voor rampzalig voedseltekort in Noord-Korea door hittegolf

De internationale organisatie zegt dat de aanhoudende hitte talrijke landbouwgewassen zoals rijst en maïs doet verwelken. Daardoor kan een masaal voedseltekort met "potentieel rampzalige gevolgen" ontstaan.

Terwijl de Noord-Koreaanse regering volop in een welles-nietesspelletje verwikkeld is met de Verenigde Staten over de nucleaire ontwapening, lijdt het geïsoleerde land onder een hittegolf.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis waarschuwt voor een voedselcrisis omdat de landbouwgewassen in het land massaal verwelken. Ook wijzen ze de aanhoudende internationale sancties aan als invloedrijke factor op het welzijn van de bevolking.

We kunnen en mogen deze situatie niet een volwaardige voedselcrisis laten worden. 

Sinds begin juli heeft het land geen regen meer gezien en temperaturen lopen elke dag op tot gemiddeld 39 graden. Het land kampt eveneens met een enorme hongersnood waarbij volgens de Verenigde Naties bijna de helft van de bevolking ondervoed is.

In de jaren tachtig was de landbouwsector in Noord-Korea een van de meest productieve en succesvolle ter wereld, maar natuurrampen in de jaren negentig deden de sector ineenstorten.

Joseph Muyamboit, manager van het Rode Kruis in Pyongyang, roept op tot actie: "We kunnen en mogen deze situatie niet een volwaardige voedselcrisis laten worden. We weten dat eerdere droge perioden het voedselaanbod hebben verstoord wat leidde tot ernstige gezondheidsproblemen en ondervoeding doorheen het land."

Eerder deze week vergemakkelijkte de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de humanitaire hulp aan Noord-Korea al. Via resoluties wil het ervoor zorgen dat internationale sancties en handelsembargo's ontwikkelingshulp aan het land niet kunnen verhinderen. 

Meest gelezen