Videospeler inladen...

Ryanairpiloten staken vandaag in vijf landen: ruim 100 Belgische vluchten geschrapt

Vandaag leggen Ryanairpiloten in ons land, maar ook in Nederland, Zweden, Ierland en Duitsland het werk neer. Twee weken geleden staakte het cabinepersoneel van Ryanair in ons land al eens twee dagen. Hun eis blijft hetzelfde: betere loon- en arbeidsvoorwaarden én de toepassing van het arbeidsrecht in het land waar ze werken.

In ons land worden door de actie meer dan honderd Ryanairvluchten geschrapt. 26 van de 46 geplande vluchten op de luchthaven van Zaventem gaan niet door, en op de luchthaven van Charleroi zijn 82 vluchten geannuleerd. Het gaat zowel om aankomende als vertrekkende vluchten. Wie een ticket had geboekt voor een van de geannuleerde vluchten, is de voorbije dagen op de hoogte gebracht van de staking en kreeg van Ryanair zijn ticket terugbetaald, of een plaats op een alternatieve vlucht. Door deze maatregel wordt er geen al te grote hinder verwacht op de luchthavens van Zaventem en Charleroi.

Het is niet de eerste staking bij Ryanair deze zomer. Vakbonden in verschillende Europese landen liggen op ramkoers met het management. CEO Michael O'Leary is kop van jut. Het Ryanairpersoneel wil betere werkomstandigheden, de erkenning van officiële vakbonden en de toepassing van het arbeidsrecht in het land van waaruit ze vliegen. Nu vallen veel Ryanairpiloten en cabinepersoneel onder de Ierse wetgeving. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vraagt heel concreet de aanpak van de schijnzelfstandigheid en wil dat piloten doorbetaald worden bij ziekte, wat nu niet het geval is.

Cabinepersoneel staakte eerder al

Op 25 en 26 juli heeft het cabinepersoneel van Ryanair het werk al eens neergelegd in verschillende Europese landen, waaronder België. Meer dan 23.000 passagiers werden toen getroffen door de staking. Vandaag staken enkel de piloten. De vakbonden hebben het cabinepersoneel opgeroepen om indien mogelijk deel te nemen aan een sit-inactie op de luchthaven van Charleroi.

Als de directie van Ryanair geen signaal geeft om aan tafel te gaan en te praten over mogelijke toegeving, dan sluiten de vakbonden meer acties in de toekomst niet uit. Voorlopig lijkt er geen dooi in de relaties in het vooruitzicht: in Nederland heeft het management van Ryanair geprobeerd om de staking te verbieden, zonder succes.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen