"Nieuwe sancties van VS tegen Rusland vallen mee, maar strengere sancties zijn niet afgewend"

De nieuwe economische sancties die de VS aan Rusland willen opleggen, vallen al bij al mee, en maken niet veel indruk op de Russen. Dat zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" op Radio 1. Maar zolang Rusland zijn betrokkenheid in de zaak van de vergiftigde ex-spion Skripal en zijn dochter niet toegeeft, vallen meer en striktere sancties niet uit te sluiten.

"De Russische beurs heeft gereageerd op de aankondiging uit de VS, maar zo'n emotionele reactie zie je wel vaker in de financiële wereld. Vooral de aandelen van de nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot zijn enorm gezakt, maar die toestand zal wel normaliseren de komende dagen", zegt Groot Koerkamp. "Waar Rusland wel van wakker ligt, is de eventuele impact op langere termijn. Als er méér sancties komen, dan wordt de economische groei die Rusland nodig heeft, afgeremd."

De sancties zelf zijn volgens Groot Koerkamp niet al te zwaar. "Zo wordt de export van technologische middelen vanuit de VS naar Rusland aan banden gelegd, voor materialen en productien die gebruikt kunnen worden door de defensie-industrie. Maar alles wat moet dienen voor het internationale ruimtevaartstation ISS valt daarbuiten. Want de VS heeft er zelf geen belang bij dat dit niet blijft functioneren", aldus Groot Koerkamp.

"Het probleem is vooral dat strengere sancties niet ondenkbaar zijn. Zo lang de Russen hun betrokkenheid in de vergifiting van ex-spion Skripal niet erkennen, én plechtig beloven om nooit meer chemische wapens gebruiken, hangen er strengere sancties in de lucht. Dan zou de VS het Rusland moeilijker kunnen maken om geld te lenen bij Amerikaanse banken, en zouden rechtstreekse vluchten vanuit Rusland naar de VS geschrapt kunnen worden."

Maar die schuldbekentenis zit er volgens Groot Koerkamp niet in. "De Russen houden vast aan hun tactiek van de hardnekkige ontkenning, en ze zullen dat blijven doen. Elke kleine toegeving betekent schuld bekennen, en dat doet Rusland niet. Vergeet ook niet dat de relatie tussen Rusland en het Westen slechter is dan ooit, en dat er op korte termijn weinig perspectief is op verbetering, ook grijpen de Russen elke gelegenheid aan om daar iets aan te doen. Kijk maar naar de ontmoeting tussen Poetin en Trump: daar werd door de Russen véél belang aan gehecht. Maar door de negatieve reacties vanuit de VS op Trump zijn gedrag en uitspraken daar heeft dat de zaken misschien nog verslechterd."

Meest gelezen