Videospeler inladen...

Tienduizenden Roemenen, onder wie veel expats, komen op straat tegen corruptie

In Roemenië zijn tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de sociaal-liberale regering, die ze aanhoudende corruptie verwijten. In de hoofdstad Boekarest ging het volgens sommige bronnen om 50.000 tot 100.000 mensen. Veel manifestanten waren Roemenen die in het buitenland wonen en werken. Bij confrontaties tussen de politie en betogers zijn honderden gewonden gevallen. 

De manifestanten willen dat de regering van de sociaaldemocratische SPD opstapt en dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Ze verwijten de regering dat ze de rechterlijke macht probeert in te dammen en corruptie in stand houdt.

Het voorbije anderhalf jaar is al vaker massaal betoogd tegen de Roemeense regering. Tot deze betoging was opgeroepen door Roemenen die in het buitenland wonen en werken. Zij zeggen dat ze het land hebben verlaten wegens de corruptie, lage lonen en een gebrek aan kansen. In totaal leven 3 tot 5 miljoen Roemenen in het buitenland.

Sinds we het land verlaten hebben, is er niets veranderd in Roemenië 

Velen van hen zijn op dit moment met vakantie in hun thuisland, anderen kwamen speciaal voor de manifestatie terug. Ze zwaaiden met Roemeense vlaggen, en de vlaggen van het land waaruit ze waren vertrokken. "Sinds we het land hebben verlaten is er jammer genoeg niets veranderd in Roemenië", zegt een echtpaar dat in Spanje werkt aan het Franse persagentschap AFP. "We zouden hier graag betere wegen zien en moderne scholen. En we zouden vooral willen dat er niet links en rechts smeergeld moet worden betaald."

President veroordeelt optreden van de politie

In de hoofdstad Boekarest kwamen tussen 50.000 en 100.000 mensen op straat. Ook in andere steden werd geprotesteerd. In Cluj-Napoca waren er 10.000 betogers, in Sibiu 5.000, in Brasov en Timisoara 2.000. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

In Boekarest zette de politie voor het regeringsgebouw traangas en het waterkanon in tegen de demonstranten. Bij gewelddadige confrontaties vielen enkele honderden gewonden. Volgens het persagentschap Agerpres raakten 440 betogers en 24 politieagenten gewond. 

AFP or licensors

President Klaus Iohannis, een tegenstander van de regering, heeft het optreden van de politie scherp veroordeeld. Op Facebook schrijft hij dat dat "niet in proportie was tot het gedrag van het merendeel van de betogers". Iohannis vraagt van de minister van Binnenlandse Zaken een verklaring voor wat hij "de brutale interventie van de politie" noemt.

Premier Viorica Dancila verwijt de president dat hij misbruikt maakt van de beelden van de betoging, en dat hij "de bevolking ophitst tegen de ordediensten".

Vanavond is er opnieuw een manifestatie gepland in Boekarest.

AFP or licensors

Het laatste anderhalf jaar is al vaker massaal gedemonstreerd tegen de Roemeense regering. Vorig jaar kwam het tot de grootste protesten sinds de revolutie van 1989. Ook in de maanden daarop kwamen meermaals tienduizenden mensen op straat om te protesteren tegen de regering. Volgens de betogers probeert die de corruptiewetgeving gestaag af te zwakken en het werk van het gerecht te ondermijnen.

Vorige maand ontsloeg de regering de vooraanstaande speciaal aanklager Laura Codruta Kovesi, die bekend stond om haar strijd tegen corruptie. Zij had  verschillende politici beschuldigd en veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Videospeler inladen...

Meest gelezen