Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump twittert met verdubbeling invoertarieven de Turkse munt in de vernieling

Net nu de Turkse munt vandaag op de financiële markten zwaar onder druk stond, heeft VS-president Donald Trump de invoertarieven op staal en aluminium uit Turkije fors verhoogd. Dat heeft de Turkse lira nog verder in de afgrond gedreven. "De relaties zijn niet goed", zo twittert Trump nog.

Het was een buitengewoon krachtige tweet van Trump vanmiddag en vooral de timing kwam enorm ongelegen voor Turkije. In die tweet kondigt Trump aan dat hij de invoertarieven op staal en aluminium vanuit Turkije zal verdubbelen tot respectievelijk 50% en 20%. Of anders gezegd: wij willen uw staal niet meer. De nieuwe heffingen gaan in op maandag 13 augustus.

Volgens Trump is dat een logische reactie: als de Turkse lira fors in waarde vermindert tegenover de dollar, worden Turkse producten goedkoper en moeten de Amerikaanse producenten dus beschermd worden. Bovendien merkt Trump op dat "onze relaties met Turkije nu niet goed zijn".

Die relaties tussen de traditionele bondgenoten zijn al langer niet goed, nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de banden met Rusland flink had aangehaald. Ook in Syrië bleken de belangen van de VS en Turkije niet langer samen te lopen. Er kwam nog meer hommeles toen Ankara een Russisch luchtafweersysteem verkoos boven een Amerikaans en onlangs gaf Washington geen toestemming voor de levering van moderne F-35-gevechtsvliegtuigen die Turkije nochtans besteld had.

De spanningen zijn echter geëscaleerd omdat een Amerikaanse predikant in een Turkse cel zit. Daarom hebben de VS en Turkije elkaar sancties opgelegd, tot en met regeringsleden toe.

Erdogan praat over "economische oorlog"

De maatregel van Trump zal hard gevoeld worden in Turkije. De Verenigde Staten zijn de grootste invoerder van staal ter wereld. Turkije is dan weer de zesde leverancier van staal aan de VS. Dergelijk hoge invoertarieven maken de uitvoer van Turks staal en aluminium naar de VS zo goed als onmogelijk. Omdat er zo al een overaaanbod van staal op de wereldmarkt is, zal Ankara het niet gemakkelijk vinden om andere afzetmarkten op te zoeken.

De tweet van Trump kwam bovendien op een ogenblik dat de Turkse lira (of pond) al fors aan het afkalven was in waarde. Na de tweet is de koers van de lira zelfs met 19% gedaald tegenover de dollar.

Op een meeting had de Turkse president Erdogan het gisteren over "een economische oorlog". Hij riep de Turken dan ook op om uit patriottistische motieven hun dollars en euro's om te zetten in lira's om zo de val van de Turkse munt af te remmen. Of die mensen met moeilijke tijden op komst hun geld gaan riskeren, is echter de vraag.

Meest gelezen