Huisartsen zijn problemen met overheidsplatform e-health beu: "Onaanvaardbaar dat systeem soms dagen plat ligt"

In een open brief aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block vraagt huisartsenvereniging Domus Medica om de problemen met het digitale platform e-health dringend aan te pakken. Ook het Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België vraagt in een brief om maatregelen. Het platform valt al jaren regelmatig uit. Donderdag waren er de hele dag problemen.

De huisartsen zijn er zeker van overtuigd dat een digitaal platform nodig is om artsen en specialisten te ondersteunen om de patiënt kwalitatieve geneeskundige zorg te verlenen.  "Maar het platform moet dringend veel stabieler worden", zegt dokter Roel Van Giel van de artsenvereniging.

"Het is belangrijk dat dat systeem 24 op 24 uur en 7 op 7 dagen werkt, omdat wij daar als artsen of als andere zorgverleners meer en meer afhankelijk van worden om goede zorg te kunnen geven aan onze patiënten. "Het is voor ons onaanvaardbaar dat het systeem soms uren of verschillende dagen bij momenten plat ligt."

Elektronisch doktersvoorschrift

Het e-health systeem geeft onder andere artsen en apothekers toegang tot alle medische informatie over hun patiënten. Het platform maakt ook de elektronische voorschriften mogelijk.  

De voorbije jaren waren er al vaak problemen met het platform. Afgelopen donderdag was er een defect om 9 uur 's ochtends. Na een uur was het systeem hersteld, maar rond de middag viel het opnieuw uit.  Door die storing hadden apothekers geen toegang tot de elektronische doktersvoorschriften. Vanochtend waren er opnieuw problemen. 

Lees hier de volledige open brief van Domus Medica.

Meest gelezen