Videospeler inladen...

Vlaamse in Zuid-Frankrijk: "We moesten camping meteen verlaten en konden niks meer redden, behalve elkaar"

"In een kwartier tijd kwam het water een paar meter omhoog." Zo getuigt de Vlaamse Katleen Bergs aan onze redactie over het hevige onweer dat gisteren abrupt een einde maakte aan de eerste kampeervakantie van haar gezin. "Iedereen moest meteen vertrekken, we hebben niks meer kunnen redden, behalve elkaar."

"Toen we gisterochtend naar de sanitaire blok wandelden zagen we overal waarschuwingen voor hevig onweer", vertelt Bergs. "Er stond dat we greppels moesten graven rond de tenten en de bagage hoger moesten zetten, omdat de kans bestond dat er water in de tenten ging komen. Omdat ze de hele dag regen hadden voorspeld, hebben we dat ook gedaan: we hebben al onze bagage een halve meter hoog gezet."

Er vlogen helikopters over en de gendarmerie stond klaar: het was groot alarm

"We zijn dan vertrokken met de kinderen om iets leuk te doen. Toen we in de namiddag teruggingen naar de camping om te kijken hoe het met onze tent gesteld was, zagen we meteen dat de rivier hoger stond. We werden toen al wat ongerust. Op het moment dat we aan onze tent kwamen, steeg het water ineens heel fel. In een kwartier tijd is het water een paar meter omhoog gekomen. Intussen vlogen helikopters over en stond de gendarmerie klaar: het was groot alarm. Iedereen moest meteen vertrekken. We hebben niks meer kunnen redden, buiten elkaar."

Onze kinderen huilden omdat ze hun knuffels niet hadden kunnen redden

"Nadien, toen iedereen weg was, hebben we caravans zien drijven. Tenten hingen in de bomen. We bleven een beetje ontredderd achter. De kinderen waren aan het huilen omdat ze hun knuffels niet hadden kunnen redden. We moeten dat natuurlijk relativeren, het zijn maar spullen, maar het is echt niet leuk."

Gelukkig werden ze goed opgevangen bij een Frans koppel dat hogerop een huisje heeft. "We kregen een fles rosé en een lekkere pizza en voor de kinderen waren er chocomelk en ijsjes. Ook op de camping doen ze heel hard hun best om ons op te vangen. Ze geven ons extra dekens en ze zijn heel hard in de weer om mensen te helpen."

Straks gaat het gezin kijken naar wat er precies overgebleven is op de camping. "We gaan kijken naar de plek waar onze tent stond, in de hoop toch nog een knuffeltje of iets anders waardevol te vinden, vooral voor de kinderen. Daarna rest ons alleen ons vertrek. We hadden het geluk dat onze auto iets hoger geparkeerd stond en dat die niet weg is."

Bekijk: Katleen ging vanochtend terug naar de camping om haar tent te zoeken

Videospeler inladen...

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen