VN-Veiligheidsraad wil "geloofwaardig onderzoek" naar luchtaanval op bus met kinderen

De VN-Veiligheidsraad wil een "geloofwaardig" onderzoek naar de luchtaanval in Jemen waarbij 29 kinderen op een bus om het leven zijn gekomen. Die aanval is toegeschreven aan de militaire coalitie die onder leiding van Saudi-Arabië ingrijpt in Jemen tegen de sjiitische Houthi-rebellen.

De Britse VN-ambassadrice Karen Pierce, die de Veiligheidsraad voorzit, sprak na een vergadering achter gesloten deuren over haar "grote bezorgdheid" over de situatie in Jemen. Ze riep op tot een "geloofwaardig en transparant onderzoek" naar de luchtaanval waarbij 29 kinderen op een bus om het leven zijn gekomen.

Eerder kondigde de coalitie aan zelf een onderzoek te zullen voeren naar de raid. De VN-Veiligheid beval geen afzonderlijk onderzoek, maar "zal nu met de VN en anderen spreken om te zien hoe het onderzoek het best kan vooruitgaan", aldus nog Pierce.

De vergadering van de VN-Veiligheidsraad kwam er op vraag van Bolivia, Nederland, Peru, Polen en Zweden, allemaal niet-permanente leden van de Veiligheidsraad. Die raad verduidelijkte ook niet of het onderzoek onafhankelijk moet zijn, zoals de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, donderdag had gevraagd.

Bij de luchtaanval kwamen donderdag zeker 50 mensen om het leven. Volgens het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) kwamen zeker 29 kinderen van onder 15 jaar om. Volgens het ministerie van Gezondheid van de Houthi-rebellen was de coalitie verantwoordelijk voor de luchtaanval op de bus. Die coalitie heeft de controle over het luchtruim boven Jemen.

In het straatarme Jemen woedt al sinds 2015 een bloedige burgeroorlog, die aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost en 22 miljoen inwoners van noodhulp afhankelijk maakt. De regeringstroepen kunnen rekenen op luchtsteun van de door Saudi-Arabië geleide coalitie, terwijl de sjiitische Houthi-rebellen steun krijgen van diens aartsvijand Iran.

Meest gelezen