Videospeler inladen...

Wie zijn de verdachten van de spectaculaire bankoverval die maar op het nippertje vermeden werd?

Goed nieuws van de politie vanmorgen: deze week kon de politie een spectaculaire bankoverval in Elsene vermijden. Een opvallend detail is dat de verdachten allemaal vijftigplussers en sommige zelfs zestigplussers zijn. Bovendien hebben ze een lijvig strafdossier, dat tientallen jaren terugloopt. Maar wie zijn die verdachten nu juist? 

In de Franstalige pers worden ze omschreven als "les papys braqueurs", in de Nederlandstalige pers als "de bejaarde overvallers". Vanmorgen raakte bekend dat de speciale eenheden eerder deze week een spectaculaire overval op een bankkantoor hebben kunnen verhinderen. Maar het meest opvallende: geen jonge boefjes dit keer, wel oude snaken, die bovendien allesbehalve aan hun proefstuk waren. We lijsten de vier verdachten voor u op.

Djurica Djordjevic (64)

We beginnen met de ancien van de bende, de 64-jarige Djurica Djordevic van Kroatische afkomst. Een heel crimineel parcours heeft hij al op zijn conto - en daarbij horend verschillende verblijven in de gevangenis. Zijn naam wordt onder meer in één adem genoemd met Patrick Haemers. 

In totaal zat hij al meer dan 25 jaar in de gevangenis voor verschillende overvallen op onder meer geldtransporten. In 2005 mag hij vrijkomen onder strikte voorwaarden - waaronder niet meer in België komen. Maar die voorwaarde lapt hij rijkelijk aan zijn laars, waarna hij opnieuw achter de tralies vliegt. In april vorig jaar mag hij de deur van de gevangenis opnieuw achter zich dichttrekken. Tot nu dan, want eergisteren liep hij tegen de lamp tijdens die beruchte mislukte overval.

Maar er is méér. Zijn naam wordt ook vernoemd in het onderzoek naar de spectaculaire ontsnapping van drie gevangenen uit de gevangenis van Sint-Gillis in 1993. Toen werd gevangenisdirecteur Harry Van Oers gegijzeld en op de motorkap van een auto meegenomen. 

Er is een leeftijdsgrens aan crimineel en misdadig gedrag

Harry Van Oers

"Bij georganiseerde misdaad gebeurt dat niet zo vaak, dat ze zelf meewerken aan de uitwerking aan hun misdrijven. Dan zijn de oude jongens gewoonlijk werkzaam achter de schermen. Ik heb er geen idee van, zaten ze op heel droog zaad? Misschien waren ze ook niet op de hoogte van wat er allemaal gedaan kan worden in de bestrijding van overvallen?", vertelt Harry Van Oers nu. "Er is een leeftijdsgrens aan crimineel en misdadig gedrag."

Koen Spitaels (62)

Nog een beruchte naam in het misdaadmilieu is de 62-jarige Koenraad Spitaels. In 2000 pleegt hij mee een grote overval op de luchthaven van Findel, in Luxemburg. De buit? Geld en goudstaven. Voor dat wapenfeit wordt hij veroordeeld tot 20 jaar cel. En ook hij wordt in verband gebracht met een klinkende naam uit de Belgische misdaadgeschiedenis: Marcel Habran, die ook wel de peetvader van de Luikse criminele onderwereld genoemd werd. 

D.M. (52)

Ook de 52-jarige D.M. is niet aan zijn proefstuk toe, ook hij werd al verschillende keren veroordeeld voor overvallen op geldtransporten.

A. B.O (54)

Minder bekend in het gerechtelijke milieu is de vierde man, A. B.O., die intussen toch ook al 54 jaar oud geworden is. 

In het Radio 1-programma schetste VRT NWS-justitiespecialist Dirk Leestmans een portret van de mannen en oud-inspecteur-generaal van het Belgische gevangeniswezen Harry Van Oers vertelde wat hij weet over Djurica Djordevic:

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen