Videospeler inladen...

Meer dan 8.000 wandelaars halen de finish van de Dodentocht

In Bornem hebben 8.178 deelnemers de finish van de Dodentocht gehaald. Dat is bijna 70 procent van de starters. De wandelaars hadden tot 21 uur de tijd om de 100 kilometer lange tocht af te leggen.  

Bijna 12.000 deelnemers startten gisteravond om 21 uur aan de Dodentocht. Tijdens de eerste uren regende het, waardoor er bij de eerste controlepost meer opgevers waren dan andere jaren. Maar bij de latere controleposten ligt het aantal opgevers lager dan anders. 

De organisatie heeft geen grote problemen genoteerd. "Slechts enkele verzorgingen door het Rode Kruis voor blaren en spierpijn", klinkt het. Bovendien wordt voor de rest van de dag droog weer voorspeld.  "We zijn heel blij met dit wandelweer, het lijkt erop dat het een rustige editie zal worden", aldus het Rode Kruis.

De stappers hebben zoals steeds 24 uur de tijd om het parcours van 100 kilometer af te leggen. Rond 6.45 uur vanmorgen stonden de eerste aankomers al aan de finish - het ging om zo'n 20 deelnemers - maar zij moesten tot 7 uur wachten om over de aankomstlijn te gaan: de finish ging pas stipt op dat uur open omdat de organisatie er geen wedstrijd van wil maken.

Naar recordaantal aankomsten?

De organisatie is blij dat de temperatuur fors gedaald is de voorbije dagen. Het hitteplan, dat voorbereid was, hoeft dus niet uitgevoerd te worden. "We zijn gisteren een beetje met slecht begonnen met die regenbuien die heviger waren dan voorspeld, maar nu schijnt de zon. Het is 22-23 graden, perfect wandelweer", zegt woordvoerder Thomas D'Hondt. 

Voor de 49e editie van de Dodentocht in Bornem hebben de organisatoren het maximum aantal deelnemers teruggebracht naar 13.000. De tickets voor de tocht waren al na twee maanden de deur uit. Niet iedereen is komen opdagen, uiteindelijk stonden er een kleine 12.000 mensen aan de start. Daarbij waren meer getrainde "anciens", aldus de organisatie. "De meeste deelnemers zijn Belgen, daarna een 2.000-tal Duitsers en ook heel wat Nederlanders. Vorige jaren waren er veel meer groepen uit andere landen dan dit jaar."

"We denken dat er nu meer getrainde mensen de tocht wandelen, door die limiet. We hopen dat er een recordaantal aankomsten inzit."

Bekijk hier de fragmenten uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen