Drie doden door westnijlvirus in noordoosten Italië, ook Griekenland is waakzaam

Het westnijlvirus heeft sinds eind juli drie mensenlevens geëist in de streek rond de Noord-Italiaanse stad Ferrara. Het virus wordt overgedragen door muggen. Ook Griekenland is waakzaam: daar zijn intussen 60 gevallen van het virus bekend. Drie mensen overleefden het niet.

Twee mensen van 69 en 86 jaar oud, die een tiental dagen geleden met hartklachten waren opgenomen in een ziekenhuis in Ferrara, zijn eerder deze week overleden aan het westnijlvirus. Een andere persoon, die in een nabijgelegen gemeente woonde, overleed eind vorige maand. Drie anderen die dezelfde diagnose kregen, zijn intussen genezen.

In de streek rond Ferrara roept de overheid op om maatregelen in acht te nemen om muggenbeten te voorkomen, want het westnijlvirus wordt overgedragen door muggen. 

Ook Griekenland zegt waakzaam te zijn over de evolutie van het virus. Daar zijn sinds begin dit jaar 60 gevallen van het westnijlvirus geregistreerd, vooral in de westelijke voorsteden van de hoofdstad Athene. Drie mensen overleden aan het virus. De Griekse overheid is bezorgd omdat het aantal gevallen de laatste maand erg is toegenomen: van 7 tot 60 in één maand. 

Naast Italië en Griekenland zijn er gevallen van het virus gesignaleerd in Servië, Roemenië en Hongarije.

Virus overgedragen door muggen

Het westnijlvirus komt vooral voor in Centraal- en Zuid-Afrika, India en de landen rond de Middellandse Zee. De laatste jaren wordt het sporadisch ook aangetroffen in landen met een meer gematigd klimaat. In ons land is het nog niet gesignaleerd, maar deskundigen sluiten niet uit dat dit op termijn zal gebeuren. 

Het virus wordt overgedragen door muggen en maakt vooral slachtoffers bij vogels, maar ook bij paarden en mensen. Meestal gaat het virus onopgemerkt voorbij. In gebieden waar het voorkomt is minder dan 1 procent van de muggen drager, en veroorzaakt slecht minder dan 1 procent van de muggenbeten ernstige symptomen. Tegen het virus bestaat evenwel geen geneesmiddel of vaccin.

Meest gelezen