AFP or licensors

Duizenden Arabische Israëli's protesteren tegen wet die van Israël een Joodse staat maakt

In Israël hebben duizenden Arabische Israëli's betoogd tegen de wet die Israël uitroept tot een Joodse staat. Volgens de manifestanten maakt die wet tweederangsburgers van de niet-Joodse inwoners van het land.

De Arabische minderheid is goed voor 17,5 procent van de bevolking van Israël. Het zijn nakomelingen van de oorspronkelijke Palestijnse bevolking van het gebied, die niet zijn uitgeweken bij de stichting van Israël in 1948.

Aan de betoging namen ook joden deel die het niet eens zijn met het beleid van premier Netanyahu. Zij vrezen dat de nieuwe wet voorrang zal krijgen op andere principes van de democratische rechtsstaat. Tegen de wet lopen ook nog vijf klachten bij het Hooggerechtshof.

Vorige week was er ook al een betoging van de Druzen, een andere minderheid in Israël.

Meest gelezen