AFP or licensors

Erdogan haalt uit naar Trump: "Behandeling door VS heeft ons geërgerd en geschokt"

De Turkse president Recep Tayipp Erdogan heeft in een toespraak uitgehaald naar de VS, nu de verhoudingen tussen beide landen tot een dieptepunt zijn gezakt. Centraal in zijn speech stond de Amerikaanse dominee Andrew Bunson, die al bijna twee jaar vastzit in Turkije, tot ongenoegen van de Amerikaanse regering. "Hoe de VS zijn strategische partner behandelt, heeft ons geërgerd en geschokt", zei Erdogan.

De VS en Turkije staan al geruime tijd op meer dan gespannen voet. Zo lopen de belangen van beide traditionele bondgenoten in Syrië niet langer samen, en kwam het tot Amerikaanse ergernis toen Ankara een Russisch luchtafweersysteem verkoos boven een Amerikaans.

Gisteren deed de Amerikaanse president Donald Trump er nog een schepje bovenop door de invoertarieven op staal en aluminium uit Turkije fors te verhogen. Hij deed dat uitgerekend op het moment dat de Turkse munt, de lira, zwaar onder druk stond op de financiële markten.    

De beslissing volgde op een escalerend conflict over een Amerikaanse dominee die in de nasleep van de staatsgreep van juli 2016 in Turkije in een Turkse cel zit op verdenking van terrorisme en spionage. De VS vaardigde daarom sancties uit. 

"Als de VS ons de rug toekeert en de voorkeur geeft aan een dominee, dan zullen we met vastberaden stappen onze weg voortzetten", sprak Erdogan tot een menigte aanhangers in de kuststad Rize aan de Zwarte Zee. "Deze behandeling door Amerika van zijn strategische partner heeft ons geërgerd en geschokt."

Ook in een opiniestuk in de krant The New York Times had Erdogan al uitgehaald naar Trump. "Als de regering-Trump onze soevereiniteit niet respecteert kan onze samenwerking in gevaar komen", schreef hij. Hij dreigt er anders mee te beginnen zoeken "naar nieuwe vrienden en bondgenoten". 

Meest gelezen