Videospeler inladen...

Personeelslid steelt leeg vliegtuig en crasht nabij luchthaven van Seattle, "geen terrorisme"

In de Amerikaanse staat Washington is een vliegtuig neergestort nadat een lid van het grondpersoneel er zonder toestemming mee was opgestegen op de luchthaven van Seattle. Het gaat om een toestel van de maatschappij Alaska Airlines. Er waren geen passagiers of crewleden aan boord. De politie stelt dat het niet gaat om terrorisme.

In een tweet bevestigde Sea-Tac Airport - de internationale luchthaven van de Amerikaanse stad Seattle - dat er sprake was van een "ongeautoriseerd" opstijgen en dat het toestel is neergestort. De dader, een lid van het grondpersoneel, kwam daarbij om het leven. Hij was 29 jaar oud en afkomstig uit de regio.

Alaska Airlines - dat Sea-Tac Airport als thuisbasis heeft - had even daarvoor gemeld een incident aan de gang was met een Horizon Air Q4000. Het vliegtuig is neergestort in de buurt van Ketron Island nabij Seattle. Op de eerste beelden waren vlammen en een rookpluim te zien.

Aan boord van het toestel waren geen passagiers of crewleden, enkel het personeelslid dat met het vliegtuig was opgestegen. Hij deed verschillende stunts met het toestel en crashte uiteindelijk zowat een uur later. Volgens de lokale politie is er geen sprake van terrorisme, maar gaat het allicht om een zelfmoordpoging. Niemand anders dan het lid van het grondpersoneel was betrokken bij het incident.

Na het opstijgen werden onmiddellijk F-15-gevechtsvliegtuigen ingeschakeld, maar het vliegtuig zou zijn neergestort door het gebrek aan vliegkunde van het personeelslid.

(Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

"Ik heb een paar vijzen los"

In verschillende audiofragmenten van de communicatie tussen het vliegtuig en de controletoren is te horen hoe men rustig probeert om de man te overtuigen om te landen. De luchtverkeersleiding spreekt de man aan met "Rich".

Rich zelf klinkt erg opgewonden en maakt een verwarde indruk. "Ik ben een gebroken man. Ik heb een paar vijzen los. Ik heb het nooit geweten, tot nu", zegt hij op een bepaald moment. Op een ander moment in de conversatie maakt de man zich zorgen over de mogelijke celstraf die hem staat te wachten. Hij maakt ook een opmerking over het lage brandstofniveau.

Het luchtverkeer was na enkele uren genormaliseerd. De FBI voert een onderzoek naar het incident.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen