Ieperfest verwacht 7.500 hardcorefans

Het hardcorefestival Ieperfest verwacht dit weekend 7.500 hardcorefans. Dat gaf programmator Bruno Vandevyvere mee, kort na het openen van de deuren om 12.00 uur vrijdag. Ieperfest blijft in het genre één van de grootste festivals in Europa.

Stond de Westhoek vorige week met het Dranouter Festival nog volledig in het teken van folk, dan ruimt de regio komend weekend plaats voor het betere gitaarspel, zwaar gedrum en brutaal geschreeuw. Ieperfest is aan zijn 26ste editie toe in Ieper en blijft een nichefestival, ook al trekt het evenement bijna 8.000 hardcorefans aan die van over heel Europa komen.

"Ook al is hardcore wat op zijn terugweg, de scene en de aanhang kent weinig verjonging en vernieuwing. Eind de jaren negentig kende het genre in West-Vlaanderen een steile opgang met de entourage H8000, dat met bands als Liar en Congress wereldbekend was", zegt Bruno Vandevyvere.

Door de beperkte vernieuwing kwam er ook een derde podium, voor verbreding. "Uiteraard blijven we min of meer in het genre, maar er is meer ruimte voor sludge, grindcore en doommetal. Afsluiten doen we met Converge. Een gevestigde waarde die een grote aanhang kent binnen ons publiek." De earlybird tickets gingen vlot de deur uit, maar de voorverkoop bleef wat hangen. "Misschien door het mooie weer. We horen bij heel wat andere festivals hetzelfde verhaal." Toch blijft Ieperfest een klinkende naam bij het publiek en bands. Grote namen als Shelter en High on Fire onderbreken graag hun tour voor een exclusief optreden in Ieper met heel wat bevriende bands. "Het genre is klein, maar de bands en het publiek zijn één grote familie. Heel wat bands bouwen hun tournee op rond dit festival", aldus Vandevyvere.

Naast het ietwat aparte genre is het festival vooral gekend voor zijn duurzaamheid. Ieperfest kaapte al tal van prijzen in de wacht voor de talloze inspanningen en speelt een pioniersrol. "Denk aan de droogtoiletten. Het ziet er vreemd uit, zo op een grote ketel, maar het houtzaagsel zorgt ervoor dat er geen reukje is, zelfs niet bij heel warm weer. Grotere festival kwamen hier kijken om het toe te passen op grote schaal, en met succes", aldus Vandevyvere. Maar ook de kauwgombomen, de grote peukenhouders en het rietveld op de camping dat afvalwater recycleert wordt her en der al toegepast. "We behouden wat goed is en verbeteren dat. We serveren ook enkel veganistische gerechten, en als het kan met groenten en fruit van uit de buurt. We doen dat uit ethische overweging, en klachten hebben we nog nooit gehad", aldus Vandevyvere.

Vrijdag sloot de openingsdag met Shelter, zondag eindigt het festival met Converge.

Meest gelezen