Gezinnen zonder papieren mogen opnieuw worden opgesloten voor ze worden uitgewezen

Tien jaar nadat ons land met de praktijk gestopt was na een reeks veroordelingen, mogen kinderen en hun ouders opnieuw opgesloten worden voor ze worden uitgewezen. In het repatriëringscentrum 127bis in Steenokkerzeel zijn 5 speciale gezinseenheden klaargemaakt. Het sociale middenveld heeft al fel geprotesteerd. Ook het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen tikt de regering op de vingers. 

In 2007 besliste de toenmalige regering om geen gezinnen van uitgeprocedeerde asielzoekers meer op te sluiten en hen onder te brengen in open terugkeerwoningen.  Dat kon niet anders. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had België al enkele keren veroordeeld voor de mensonwaardige omstandigheden waarin de gezinnen werden opgesloten. Tot in 2011 bleven er veroordelingen volgen. Ook andere kinderrechteninstanties spraken zich fel uit tegen opsluiting. 

"Open terugstuurhuizen werken niet"

Volgens de regering-Michel is de maatregel om opnieuw gezinnen te kunnen opsluiten noodzakelijk, omdat er teveel gezinnen vanuit die open terugkeerwoningen opnieuw onderduiken en daardoor hun repatriëring ontlopen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wijst erop dat die idee al bestond in 2011, onder zijn voorganger Wathelet (CDH). 

Oorbeschermers tegen vliegtuiglawaai

In het gesloten repatriëringscentrum 127bis in Steenokkerzeel, vlak bij de luchthaven, zijn vijf gezinseenheden gebouwd. Mensen met kinderen kunnen er zelf koken. De kinderen krijgen er les en er zijn ook coaches en opvoeders aangesteld. Overdag mogen de kinderen buiten spelen, ze krijgen oordopjes tegen het vliegtuiglawaai. 

België heeft ook gesleuteld aan de voorwaarden voor de opsluiting. Alleen gezinnen die weigeren mee te werken aan hun terugkeer vanuit een open terugkeerwoning of die er al eens zijn ontsnapt, zouden worden opgesloten in het centrum en dat voor maximaal twee weken. Die termijn kan maar één keer met twee weken worden verlengd, als de Dienst Vreemdelingenzaken kan aantonen dat de situatie niet traumatiserend is voor de kinderen.

Elke vorm van opsluiting is traumatiserend

Zowat 300 sociale organisaties hebben zich gekant achter de campagne "Een kind sluit je niet op. Punt." Ze zijn het fundamenteel oneens met de maatregel, omdat ze vinden dat elke vorm van opsluiting traumatiserend is.  Gisteren verspreidde het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) nog een waarschuwing aan de Belgische regering.  "UNHCR stelt dat he onderbrengen van kinderen in gesloten centra  een schadelijke praktijk is, die wereldwijd moet worden gestopt, ook in België", schrijft Véronique Robert, adjunct-regionaal vertegenwoordiger voor West-Europa. 

Het argument dat de kinderen nu in beter omstandigheden zouden worden omkaderd dan tien jaar geleden, is geen excuus, zegt UNHCR. In "De ochtend" op Radio 1 zegt medewerker Mieke Verelst dat detentie zelfs voor een korte periode traumatiserend kan zijn voor de kinderen. 

Detentie is nooit aangepast aan de noden van het kind en moet dus vermeden worden omdat de impact zo drastisch zou kunnen zijn.
Mieke Verrelst, beschermingsadviceur UNHCR

De organisatie haalt studies aan die bewijzen dat kinderen die vaak al getraumatiseerd zijn, door de opsluiting nog meer emotionele problemen krijgen zoals slapeloosheid, gebrek aan eetlust en gedragsproblemen. 

UNHCR raadt de regering aan om alternatieven te vinden voor de bestaande vorm van open terugkeerhuizen. 

Meest gelezen