Videospeler inladen...

Weyts gaat Airbnb een boete geven: "Airbnb moet zich aan de regels houden"

Vlaams minister van Toerisme, Ben Weyts (N-VA) gaat Airbnb een boete geven. Dat schrijft Het Nieuwsblad en is bevestigd aan onze redactie. Weyts wil dat het online platform om overnachtingen te boeken gegevens vrijgeeft van mensen die in Vlaanderen slaapplaatsen aanbieden. Zo kunnen inspectiediensten controleren of de panden in orde zijn met het logiedecreet. Maar Airbnb weigert.

Via Airbnb kunnen mensen via het internet overnachtingen aanbieden aan toeristen. Er zijn naar schatting 10.000 dergelijke slaapplaatsen in België, waarvan de helft in Vlaanderen.

Maar wie een slaapplaats verhuurt via Airbnb moet aan bepaalde regels voldoen, bijvoorbeeld over brandveiligheid. Weyts wil dat de inspectiediensten kunnen controleren of de verhuurders de regels ook effectief volgen. Maar Airbnb weigert vrij te geven wie er in Vlaanderen actief is op Airbnb.

In mei had Weyts Airbnb al in gebreke gesteld. Maar dat heeft Airbnb niet op andere gedachten gebracht. "Airbnb moet zich aan onze regels houden", aldus Weyts in Het Nieuwsblad.

"We mogen de informatie niet vrijgeven"

Airbnb zelf zegt dat het de persoonlijke gegevens niet mag vrijgeven, door de strenge Europese privacyregels. "Het delen van persoonlijke data mag alleen als er een juridisch geldig verzoek komt, binnen een juridisch geldige procedure", zegt Bernard D'heygere van Airbnb. Aan die voorwaarden zou volgens het internetplatform niet voldaan zijn.

Airbnb voegt er wel aan toe dat ze "verhuurders aanmoedigen om lokale regels te volgen", en "open staat voor dialoog met de Vlaamse regering."

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen