Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Eedaflegging van president Zimbabwe wordt uitgesteld na klacht oppositie

In Zimbabwe wordt de eedaflegging van president Emmerson Mnangagwa, die morgen was gepland, uitgesteld. Het Grondwettelijk Hof dient zich eerst te buigen over een klacht van oppositieleider Nelson Chamisa, die de uitslag van de verkiezingen aanvecht.

Emmerson Mnangagwa, die eind vorig jaar Robert Mugabe opvolgde, werd vorige maand met een nipte meerderheid van 50,8 procent verkozen tot president van Zimbabwe. 

De oppositie had tot vrijdagavond de tijd om de verkiezingsresultaten aan te vechten. Oppositieleider Nelson Chamisa diende een klacht in. Chamisa, die 44,3 procent van de stemmen haalde, zegt dat er op grote schaal bedrog en fraude is gepleegd. Hij noemt de uitslag "frauduleus, illegaal, en onwettig". 

De oppositie moet nu kunnen bewijzen dat er onregelmatigheden zijn gebeurd die zwaar genoeg wegen om de uitkomst van de verkiezingen te herroepen. Slaagt ze daarin, dan kan het Grondwettelijk Hof oordelen dat een hertelling nodig is, of zelfs dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Het Grondwettelijk Hof heeft twee weken de tijd om een oordeel te vellen. 

Om dat proces niet te belemmeren, heeft minister van Justitie Ziyambi Ziyambi verklaard dat de eedaflegging van Mnangagwa wordt uitgesteld. De ceremonie was morgen, zondag, gepland. Verschillende staatshoofden, o.a. die van Botswana, Namibië en Zuid-Afrika, hadden hun komst al bevestigd.

Meest gelezen