Videospeler inladen...

Brand in Antwerpse haven is onder controle, veiligheidszone opgeheven 

In Antwerpen is het gemeentelijk rampenplan afgeblazen. De brand die al sinds gisterenmiddag woedt in een havenloods aan het Leopolddok is onder controle. Een lading van 4.000 ton nikkelsulfide vatte vuur. Daardoor kwamen giftige stoffen vrij in de directe omgeving van de loods.

Aanvankelijk was er sprake van koperoxide dat vuur had gevat, maar de Antwerpse brandweer corrigeerde dat later tot nikkelsulfide. De brand bleek moeilijk te blussen, de brandweer en de civiele bescherming kwamen massaal ter plaatse. "Het gaat om een smeulbrand aan het Leopolddok, midden in de haven", zei brandweerwoordvoerster Jasmien O vanmorgen.

De stof is gevaarlijk in de directe omgeving van het incident, waarschuwde de brandweer. "Er zijn ook verhoogde waarden gemeten, maar op lange termijn zou dat moeten meevallen. We vragen aan de mensen die mogelijk last zouden hebben van de rook, om op te letten voor irritatie aan de ogen of eventuele hoest", aldus de brandweerwoordvoerster. 

De verschillende smeulende hopen mijnerts worden apart naar buiten gebracht en geblust. Er zijn intussen geen hoge meetwaarden meer van schadelijke stoffen in de lucht. De toestand is onder controle, maar het is nog niet duidelijk hoe lang de bluswerken zullen duren.

(Lees verder onder de tweets.)

Gemeentelijke rampenfase

De gemeentelijke rampenfase werd vanmorgen afgekondigd. Uit voorzorg werd ook een veiligheidzsone van bijna 2 kilometer rond het incident ingesteld. De drukke Noorderlaan, een toegangsweg tot de haven, werd afgesloten. 

Een 100-tal bedrijven werd geëvacueerd. De hulpdiensten bevestigen deze namiddag dat het opnieuw veilig is om in de zone aan het werk te gaan. Er kan nog geurhinder optreden, maar deze is onschadelijk in lage concentraties. Buiten de geëvacueerde zone was er nooit gevaar voor de volksgezondheid, luidt het.

De Antwerpse politie is ter plaatse voor ondersteuning van de federale politie, de haven is federaal grondgebied. Vanmorgen werd een speciale infolijn 1771 geopend voor buurtbewoners die vragen hadden. Daar werden zo'n 300 telefoontjes genoteerd. De dienst is om 16 uur stopgezet.

Bekijk hier de fragmenten uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen