Jasper Jacobs

Groen en SP.A halen uit naar Weyts: "Hij steekt zich weg achter zijn administratie"

Vlaams Parlementslid Björn Rzoska (Groen) is scherp voor de communicatie van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Die probeert volgens hem de zwartepiet door te schuiven naar het Agentschap Wegen en Verkeer in het dossier van de voorrangsregel voor fietsers bij het kruisen van gewestwegen. De SP.A heeft het over "geklungel".

Weyts kondigde vandaag aan dat er geen sprake van kan zijn dat fietsers hun voorrang verliezen op plekken waar ze die tot nu hadden. Daarover was eerder deze week commotie ontstaan, na protest in Leuven tegen gewijzigde voorrangsregels. Volgens Weyts is het Agentschap Wegen en Verkeer, dat onder zijn bevoegdheid valt, "te voortvarend" geweest.

De oppositie is het eens met het terugdraaien van de beslissing. Maar ze wijzen erop dat deze maatregel al een jaar geleden werd beslist en dat de minister dus voldoende tijd heeft gehad om de problemen te voorkomen. "Weyts wist zeer goed waar hij mee bezig was. We hebben er in de commissie mobiliteit meerdere malen over gediscussieerd", zegt Björn Rzoska. "De minister moet zich dus niet wegsteken achter zijn administratie. Die handelt in samenspraak met zijn kabinet."

"Het zou hem sieren mocht hij de hand in eigen boezem steken en zeggen dat er een aantal negatieve effecten waren die hij verkeerd heeft ingeschat en die worden bijgestuurd. Nu lijkt het erop dat hij zijn gezicht wil redden na het protest dat is losgebarsten bij de absurditeit van de maatregel", aldus Rzoska.

SP.A-collega Rob Beenders noemt het symptomatisch voor de Vlaamse regering om terug te komen op beslissingen waarover commotie ontstaat. "Dat was zo met de boskaart en met het verbod op stookolieketels. En opnieuw is het de fout van iemand anders. Dit wijst eerder op geklungel dan op goed bestuur."

Meest gelezen